назад
19.06.15

«Ми набули безцінного досвіду представлення справи у Європейському суді з прав людини» – українські правники у Страсбурзі

5

Впродовж 15 – 19 червня українські правники перебували у Страсбурзі (Франція), де мали нагоду взяти участь у низці заходів, організованих у рамках спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Посилення спроможностей адвокатів та правозахисників щодо реалізації на національному рівні положень Європейської конвенції з прав людини та Європейської соціальної хартії (переглянутої)». Участь у цих заходах взяла заступник начальника відділу забезпечення якості безоплатної правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Координаційного центру Юлія Лісова.

Так, 15 червня відбулося засідання керівного комітету згаданого проекту, під час якого обговорювалися питання його впровадження у 6 країнах-учасницях – України, Грузії, Молдови, Вірменії, Азербайджану та Росії. Зокрема, було відзначено, що в Україні створена мережа тренерів (адвокати та правозахисники) із антидискримінаційного законодавства, зусиллями якої уже проведено низку тренінгів з детального вивченням окремих статей Європейської конвенції з прав людини. А адвокати, які пройшли згадані тренінги, успішно імплементують здобутий навчальний досвід у своїй практиці.

16 та 17 червня у Страсбурзі пройшла міжнародна конференція «Посилення можливостей адвокатів та правозахисників щодо застосування Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Європейської соціальної хартії (переглянутої)». Під час конференції обговорювали національні звіти стосовно застосування Європейської соціальної хартії (переглянутої), роль юристів при розгляді справ у Європейському суді з прав людини, протидію дискримінації та нетерпимості,  можливостей використання дистанційного курсу навчання  щодо захисту прав людини Ради Європи – HELP.

18 та 19 червня присутня відбувся ігровий процес, метою якого стало тренування навичок адвокатів виступати у Європейському суді з прав людини. Так, в ігровому судовому засіданні з приводу справи про дискримінацію брало участь 6 команд (змішані, з 6-ти країн-учасниць) – із 3-ма учасниками у кожній команді. Суддями виступали юристи з ЄСПЛ. Команди моделювали судовий процес у Європейському суді з прав людини, де представляли сторону або заявника або уряду. Від України в різних командах взяли участь три учасника – адвокати Андрій Левченко (Одеса), Олег Гуріч (Київ), Олена Ащенко (Харків). Українські правники готувалися під керівництвом координатор проекту Олени Картер. Перемогла команда, яка складалася з представників Азербайджану, Росії та України (Олег Гуріч).

«Учасники продемонстрували глибоке знання і розуміння Європейської конвенції про захист прав людини, а також придбали безцінний досвід представлення справи в Європейському суді з прав людини»розповідає Юлія Лісова.

По закінченню ігрового процесу усі учасники отримали відповідні сертифікати.

4

5555

444

555

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter