назад
21.09.15

«Ми всі стоїмо на одному боці барикади, на боці справедливості та закону» – круглий стіл у Житомирі

 518 вересня 2015 року за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» у Житомирі було проведено круглий стіл «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги».

Участь у заході взяли голова КДКА Житомирської області Віталій Бивалькевич, голова кваліфікаційної палати КДКА Житомирської області Володимир Васильчук, адвокат, голова Житомирського відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Віталій Галагуз, директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда, адвокат, член наглядової ради ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Євген Грішин, голова дисциплінарної палати КДКА Житомирської області Борис Денисенко, голова комісії з оцінки якості Ради адвокатів Житомирської області Володимир Дятел, директор Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Кулик Тетяна, голова Ради адвокатів Житомирської області Прокопчук Валерій, заступник директора регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Радушинська Наталія.

У ході жвавої дискусії між учасниками круглого столу було обговорено ряд важливих питань, що виникають при взаємодії між системою надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатурою, зокрема, щодо стимулювання регіональних ініціатив, спрямованих на реалізацію Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України, та поглиблення співпраці між ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», органами адвокатського самоврядування і центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. За результатами обговорення учасники круглого столу внесли ряд слушних пропозицій.

З вітальним словом виступив директор Регіонального центру Олександр Гербеда, який наголосив на важливості єдності заради спільної мети – співпраці між адвокатурою і державою з метою забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги усім, хто її потребує, та має право за законом, а також якості такої допомоги. «Необхідність такої єдності наразі стоїть і перед державою, і перед суспільством, і перед адвокатурою зокрема, – зазначив Олександр Гербеда. – Адже в наш непростий час, коли застаріла «система» правосуддя ламає кожного адвоката-одинака об свої муровані десятиліттями стіни, поміркований адвокат не може не бачити, що сила лише в єднанні, в спільному направленні зусиль, в колективній кропіткій праці кожного окремо і всіх адвокатів загалом».

2

Усі учасники круглого столу погодились з тим, що адвокати та центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги мусять знаходити компроміси в спілкуванні між собою, разом співпрацювати у сфері надання безоплатної правової допомоги, поглиблювати співпрацю між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, так як «ми всі стоїмо на одному боці барикади, на боці справедливості та закону».

Під час обговорення гостями заходу було винесено перелік важливих питань, а саме: участь адвокатів у 8 конкурсі адвокатів, які залучаються для надання БВПД, проведення інформаційної компанії з метою залучення адвокатів до роботи в системі безоплатної вторинної правової допомоги; складнощі, що виникають у адвокатів під час надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах і при наданні правової допомоги засудженим особам; розроблення стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах; розгляд та схвалення звіту, підготовленого за результатами круглих столів з обговорення проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатурою, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування, а також узагальнення рекомендацій, підготовлених експертом ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» на основі зазначеного звіту. Також учасники круглого столу поділились думками щодо питань, які виникають при залученні адвоката для проведення окремої процесуальної дії (ст.53 КПК), та щодо дотримання адвокатами БВПД Правил адвокатської етики при наданні правової допомоги.

Наталя Радушинська зазначила, що Міністерством юстиції оголошено про проведення 8 конкурсу адвокатів. Розповіла присутнім про значну роботу, яка проведена Регіональним та місцевими центрами на Житомирщині задля залучення адвокатів до участі у конкурсі. Зокрема, 17 вересня 2015 року була проведена зустріч з 15 адвокатами міста Житомира, 7 з яких виявили бажання взяти участь у конкурсі. Решта адвокатів схилялись до думки про бажання прийняття участь у конкурсі. Заступник директора регіонального центру висловила надію, що всі присутні будуть сприяти поширенню інформації про проведення конкурсу серед адвокатів.

Особливо жваве обговорення викликало питання щодо професійної етики адвокатів у зв’язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії). Зокрема, член наглядової ради ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Євген Грішин зазначив, що адвокат залучений до ОПД фактично не зацікавлений в тому, щоб належним чином захистити інтереси клієнта, як правило абсолютно необізнаний з правовою позицією свого колеги-адвоката, який безпосередньо здійснює захист. На практиці слідчі органи та суди, залучаючи адвоката на ОПД, нехтують поважністю причини відсутності адвоката, який здійснює захист та руйнують його позицію захисту. Всі учасники круглого столу погодились з цією думкою та вказали на те, що тут має місце певна колізія між правовими та етичними нормами, між правилами етики адвоката та нормами КПК.

4

Віталій Галагуз зауважив, що дуже важливим питанням є виділення робочих кімнат для адвокатів, насамперед, у судах першої інстанції. Наголосив, що наявність окремих кімнат для адвокатів в судах є нагальною необхідністю, яка потребує свого вирішення на законодавчому рівні, так як адвокати, на відміну від прокурорів, не мають таких кімнат в судах Житомирської області, що не дає можливості адвокату належним чином та в зручних умовах підготуватись до справи та судового засідання. Всі учасники круглого столу погодились з тим, що це є дійсно важливою потребою адвокатури в цілому, так як відсутність таких приміщень для адвокатів значно знижує їх ділову репутацію та можливість ефективно працювати. Учасники круглого столу вирішили подати спільне звернення до Судової адміністрації Житомирської області та судів першої та апеляційної інстанції з проханням про виділення робочих приміщень для адвокатів.

Тетяна Кулик розповіла присутнім про роботу Житомирського місцевого центру з надання БВПД та зазначила, що за період з 1 липня 2015 року до центру звернулось 130 осіб, 62 особам розпочато надання безоплатної вторинної правової допомоги. Вона окреслила основні складнощі, які виникають в процесі надання безоплатної вторинної правової допомоги по цивільним та адміністративним справам. Основні труднощі виникають в питаннях вільного вибору адвоката клієнтом, заміни адвоката, неякісного виконання адвокатом своїх обов’язків, розроблення стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах.

Олександр Гербеда запропонував розглянути та схвалити Узагальнений звіт за результатами проведення круглих столів «Взаємодія між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою. Стимулювання регіональних ініціатив, спрямованих на реалізацію Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України».

Також Віталій Галагуз доніс до відома учасників заходу необхідність та доцільність співпраці між ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги для надання громадянам якісної правової допомоги та забезпечення вільного доступу до правосуддя кожному.

Окрім того, гості круглого столу обговорили Меморандум про співпрацю між Радою адвокатів Житомирської області, Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Житомирської області, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області, ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та досягнуто домовленість про його удосконалення, внесення пропозицій та підписання в майбутньому.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter