назад

На Чернігівщині презентовано Спеціальну доповідь щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України в період від 24 лютого до 31 жовтня 2022 р.

Сьогодні працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Чернігівщини ознайомилися із Спеціальною доповіддю Уповноваженого ВРУ  щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України. Презентацію представили регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Ірина Жмака та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха.

Було зазначено, що внаслідок збройної агресії РФ: 4,9 млн. осіб стали ВПО, 13 млн. осіб проживають в районах проведення бойових дій та на ТОТ,  46 тис. осіб примусово переміщені (депортовані),  7,9 млн. осіб отримали тимчасовий захист в інших країнах.

Увага акцентувалася на забезпеченні прав ВПО; дотриманні прав і свобод громадян, які проживають на ТОТ; порушеннях МГП та прав людини в ході бойових дій; забезпечені прав громадян, які виїхали з території України, а також –  депортації і примусовому переміщенні осіб до РФ та ТОТ. По всім цим напрямам були розглянуті відповідні рекомендації.