назад

На Хмельниччині підбили підсумки партнерства з прокуратурою в реалізації проєкту з відновного правосуддя

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області підбили підсумки співпраці з Хмельницькою обласною прокуратурою в сфері реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у 2022 році.

Директорка регіонального центру Наталія Стьопіна і прокурор відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Хмельницької обласної прокуратури Ірина Гаврилюк обговорили, зокрема, питання співпраці з органами пробації та залучення медіаторів для проведення медіації з потерпілими та неповнолітніми, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

Домовилися, що й у новому році установи активно співпрацюватимуть задля реалізації головного завдання проєкту – раннього виведення неповнолітніх, які вперше вчинили кримінальний проступок або нетяжкий злочин, із кримінального процесу.

Зазначимо, що в результаті впровадження Програми сотні дітей в Україні успішно пройшли передбачені угодами про застосування програми заходи з розвитку особистості, корекції поведінки та ресоціалізації, а отже – змогли повернутися до нормального життя в суспільстві.
Нагадаємо, що «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується в Україні з 2019 року. Для підлітків участь у проєкті – це шанс виправити помилку, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних правопорушень.

Програма може бути застосована у таких випадках:

  • наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.