назад

На Івано-Франківщині обговорили проблемні питання дотримання трудових прав осіб з інвалідністю

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Світлана Дем’янчук провели робочу зустріч з головою Івано-Франківської громадської обласної асоціації осіб з інвалідністю ГО «Всеукраїнська організація Союз осіб з інвалідністю України» Ганною Гринів та заступником директора Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Іванною Тичковською.

Зустріч відбулася в приміщенні регіональної громадської приймальні Уповноваженого в Івано-Франківській області. Учасники обговорили проблемні питання у сфері захисту трудових прав осіб з інвалідністю та шляхи їх вирішення.

Зокрема, голова Івано-Франківської громадської обласної асоціації осіб з інвалідністю громадської організації «Всеукраїнська організація Союз осіб з інвалідністю України» Ганна Гринів повідомила, що їхня організація отримує численні звернення щодо порушення прав осіб з інвалідністю області. Окремо предметом обговорення стали звернення про звільнення осіб з інвалідністю у міських поліклініках Івано-Франківська, у зв’язку із скороченням штату.

Людмила Непийвода також звернула увагу на те, що до Уповноваженого почастішали звернення осіб з інвалідністю щодо їх звільнення. При цьому вона зазначила, що кожен випадок має індивідуальний характер, оскільки переважне право на залишення на роботi пiд час звiльнення працiвникiв у зв’язку зi змiнами в органiзацiї виробництва i працi передбачене тільки для певних категорiй осіб з iнвалiдністю.

«Однак у власника або уповноваженого ним органу є певнi обов’язки пiд час прийому на роботу осіб з інвалідністю та пiд час їхнього звiльнення, які встановлені Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», – наголосила регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода.

Заступник директора Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Іванна Тичковська повідомила, що питання правового захисту осіб з інвалідністю є також пріоритетним у діяльності системи БПД. Усі особи з інвалідністю, хто звертається до місцевих центрів з надання БПД, отримують фахові консультації та, за необхідності, безоплатну вторинну правову допомогу.

«Законом України «Про безоплатну правову допомогу» особі з інвалідністю гарантується право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Звернувшись до Місцевого центру, особа може отримати безоплатну правову допомогу з питань трудового законодавства, а також інших питань правового характеру», – зазначила юристка системи безоплатної правової допомоги.

Учасники зустрічі поділилися досвідом роботи та напрацюваннями у сфері захисту прав осіб з інвалідністю в регіоні, обговорили подальші шляхи співпраці та взаємодію під час здійснення своєї службової та громадської діяльності.