назад

На Одещині для дітей провели серію правових ігор на тему кібербулінгу та правил безпечної поведінки в Інтернеті

У селі Марковка правові уроки на тему булінгу та безпеки в Інтернеті провела фахівчиня Роздільнянського місцевого центру Олена Петренко. У правопросвітницьких заходах за один день взяли участь школярі 9-ти класів школи (Марківська філія Яковлівського ОЗЗСО).

Спочатку юристка центру завітала на урок до учнів 1 та 2 класу та організувала їм «подорож країною прав дитини»,  де діти вивчили свої права, дізналися про документ, в якому вони закріплені, та отримали свій власний паспорт прав дитини.

Наступною зупинкою став 3-4 клас, для яких на прохання вчителя Олена Петренко підготувала інтерактивну лекцію щодо правил поведінки в Інтернеті.

Діти переглянули відеоролик «Найгірший тиждень Петрика», за допомогою якого виокремили та запам’ятали правила поведінки в Інтернеті.

Наприкінці уроку Олена Петренко запропонувала учням пограти в цікаву гру – «заплутане коло», за допомогою якої учні зрозуміли, що з кожної складної ситуації є вихід.

Не треба соромитися звертатися за допомогою до дорослих, до представників системи безоплатної правової допомоги та інших органів держави за захистом своїх порушених прав», – наголосила Олена Петренко.

Для 5-6 класу за домовленістю з педагогом-організатором школи було проведено лекцію на тему: «Безпека в Інтернеті». На уроці діти поговорили про загрози, що можуть їх очікувати в соціальних мережах та на прикладі мережевої павутинки розібрали, яку інформацію не потрібно зазначати на загал. На завершення уроку діти отримали інформаційні матеріали з правилами поводження в Інтернеті.

Учням 7, 8 та 9 класу фахівчиня центру розповіла про кібербулінг, його види та нагадала присутнім що за вчинення кібербулінгу також передбачена відповідальність, а саме:

  • за вчинення булінгу (цькування) неповнолітньої чи малолітньої особи карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин
  • такі діяння, вчинені повторно протягом року, караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

У випадку якщо вчиняється булінг (цькування) неповнолітніми особами до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.

На завершення юристка Роздільнянського місцевого центру зустрілася з вчителями та іншими працівниками школи та відповіла на питання юридичного характеру, які їх цікавили.