назад

На Прикарпатті фахівці БПД взяли участь у конференції щодо альтернативних форм сімейного догляду

У дослідженні, яке відбулося в рамках проєкту «Право на сім’ю» зазначено, що в Україні зменшилась кількість усиновителів. Результати дослідження нещодавно презентували на регіональній конференції «Альтернативні форми сімейного догляду: причини скорочення і пошук можливостей» в місті Івано-Франківську.

Метою регіональної конференції  на тему: «Альтернативні форми сімейного догляду: причини скорочення і пошук можливостей», в рамках проєкту «Право на сім’ю», є проаналізувати результати дослідження причин гострого дефіциту альтернативних форм сімейного догляду та погіршення якості їхньої роботи, надати можливість учасникам сформувати загальне бачення щодо розвитку альтернативних форм сімейного догляду на регіональному та національному рівнях.

Дослідження охопило 650 респондентів з усіх регіонів України. Вихователі ДБСТ, прийомні батьки, опікуни та піклувальники, а також патронатні сім’ї розповіли про проблеми, з якими вони стикаються у процесі виховання дітей. З-поміж ключових назвали неякісну програму підготовки прийомних батьків і кандидатів в усиновлювачі; брак фінансової підтримки родин  з боку держави; відсутність соціальних послуг.

Дослідники проаналізували статистичні дані і визначили, що за період із грудня 2019-ого року і до грудня 2022-ого, усиновлених дітей в Україні поменшало на 64,4%.

Під час конференції учасники ознайомилися з результатами дослідження та обговорили можливості подолання викликів, отримали можливість поділитися досвідом і проблемами розвитку сімейних форм виховання в громадах Івано-Франківської області, а також залучилися до розробки пропозицій та рекомендацій щодо подальшого розвитку альтернативних форм сімейного догляду. Зустріч була проведена за сприяння Благодійного фонду «СОС Дитячі містечка в Україні».

Від системи безоплатної правової допомоги Прикарпаття учать взяли Володимир Ковальчук, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області, та Іванна Тичковська, заступниця директора Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД, яка під час роботи в міні-групах поділилася досвідом надання безоплатної правової допомоги сім’ям з дітьми, та зокрема дітям, які є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу.

В обговоренні також взяли участь представники Благодійної організації «Карітас–Івано-Франківськ», служби у справах дітей Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей, молоді та інших громадських організацій.

Проєкт «Право на сім’ю»  одночасно реалізується у 5-ти країнах. В Україні працює у 2-х областях: Київській та Івано-Франківській.