назад
27.09.13

На засіданні Ради адвокатів України затвердили текст Меморандуму про співпрацю Національної асоціації адвокатів та Міністерства юстиції

Лого НААУ укр.27 вересня 2013 року у Львові відбулося засідання Ради адвокатів України. 

Порядок денний засідання включав низку важливих питань щодо функціонування адвокатури в Україні, серед яких окремо розглядався проект Меморандуму про співпрацю Національної асоціації адвокатів України та Міністерства юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги. Рада адвокатів затвердила текст Меморандуму і уповноважила Голову Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України Лідію Ізовітову підписати Меморандум.

Меморандум, зокрема, передбачає:

  • Тісну інформаційну взаємодію з питань, які становлять спільний для сторін інтерес, та поширення інформації про право на захист, зокрема шляхом виготовлення соціальної реклами, заохочення адвокатів до участі у конкурсі з відбору адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу
  • Вжиття у межах компетенції заходів для забезпечення належної оплати праці адвокатів, які надають БВПД
  • Утворення робочої групи з розроблення стандартів якості надання безоплатної правової допомоги, а також моніторинг та оцінювання якості надання адвокатами такої допомоги
  • Організацію підвищення кваліфікації адвокатів, залучених до надання безоплатної вторинної правової допомоги тощо

Положення Меморандуму реалізовуватимуться через спільні проекти Міністерства юстиції, Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України та Координаційного центру з надання правової допомоги з можливістю підписання окремих протоколів для додаткових напрямів співпраці.

Для забезпечення ефективної взаємодії сторін Меморандум передбачає право участі Голови Ради адвокатів України у засіданнях Колегії Міністерства юстиції, а директора Координаційного центру –  у засіданнях Ради адвокатів.

За результатами співпраці щороку готується публічний звіт, який представляється та обговорюється на спільній конференції, приуроченій до Дня адвокатури.

Участь у заході взяв директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, якого як адвоката в ході засідання було обрано Головою Комітету законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності при Раді адвокатів України.