назад
12.02.15

НААУ перевидала методичні рекомендації для адвокатів щодо здійснення захисту, гарантованого державою, підготовлені під егідою Координаційного центру з надання правової допомоги

metodychkyНаціональною асоціацією адвокатів України перевидано тексти методичних рекомендацій на теми «Дії захисника при затриманні особи за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення» та «Дії захисника при вирішенні питання про обрання, продовження, скасування або зміну запобіжного заходу», які будуть безкоштовно розповсюджуватися серед адвокатів.

Зазначені методичні рекомендації розроблено та вперше видано 2013 року Координаційним центром з надання правової допомоги у співпраці з Українською фундацією правової допомоги та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у рамках видання серії методичних рекомендацій для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному процесі. Авторами методичних рекомендацій стали переважно самі адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу: Ірина Вань, Роман Мартиновський (керівник авторського колективу), Тетяна Сівак, Наталія Стьопіна.

 

Первісною метою видання серії рекомендацій було підвищення професійного рівня адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, сприяння формуванню у їхньому колі єдиних стратегій і тактик захисту на основі узагальнення та аналізу їхнього ж практичного досвіду, а також практики Європейського суду з прав людини.

 

Перевидання публікацій НААУ здійснено в рамках пункту 2.6.3 Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції, згідно з яким сторони «надають одна одній право використовувати (видавати за свій кошт і безкоштовно розповсюджувати) методичні рекомендації та інші матеріали для адвокатів, окремо розроблені та/або видані однією зі сторін, з обов’язковим відображенням логотипа і найменування іншої сторони та дотриманням авторських прав третіх осіб». Зазначені методичні рекомендації стали першими перевиданими НААУ виданнями системи безоплатної правової допомоги, та будуть розповсюджуватися безкоштовно серед усіх представників адвокатської професії, кому це може бути корисно та потрібно. У рамках співпраці з метою поширення кращих практик надання безоплатної вторинної правової допомоги для всіх адвокатів України серію перевидання буде продовжено.

Довідково:

Меморандум про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги укладено 19 листопада 2013 року між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України. Органами, які забезпечують виконання Меморандуму, є Рада адвокатів України та Координаційний центр з надання правової допомоги.

У рамках виконання Меморандуму здійснюється співпраця у напрямах інформаційної взаємодії та підвищення кваліфікації адвокатами; дотримання гарантій адвокатської діяльності та захист професійних прав адвокатів; розроблення, затвердження та впровадження стандартів якості надання безоплатної правової допомоги; моніторингу та оцінювання якості надання адвокатами безоплатної правової допомоги. Зокрема, робочою групою з розробки стандартів якості, до складу якої увійшли представники органів адвокатського самоврядування, науковці, керівники центрів з надання безоплатної вторинної допомоги та адвокати, що надають безоплатну вторинну допомогу, було розроблено Стандарти якості надання БВПД у кримінальному процесі. 19 грудня 2013 року проект Стандартів було схвалено Радою адвокатів України, а 25 лютого 2014 року наказом Міністерства юстиції України №380/5 вони були затверджені та введені в дію з 1 липня 2014 року.  

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

 Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+