назад
27.11.15

Надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО обговорили у Мін’юсті

 DSC4493Сьогодні, 27 листопада 2015 року, в приміщенні Міністерства юстиції України під головуванням заступника Міністра юстиції Гії Гецадзе пройшло засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення на тему: «Надання безоплатної правової допомоги громадянам України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей», участь в якому взяв в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок.

На засіданні також були присутні заступник Міністра молоді та спорту Микола Даневич, перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Максим Малашкін, державний уповноважений Антимонопольного комітету Агія Загребельська, голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега та інші.

За інформацією, оприлюдненою на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики України, станом на 23 листопада 2015 року, було взято на облік 1 607 265 внутрішньо переміщених осіб або 1 269 581 сімей. Значна частина цих людей сьогодні не має доступу до безоплатної правової допомоги, оскільки наразі внутрішньо переміщені особи не є суб´єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та можуть її отримати лише у тому випадку, якщо вони належать до однієї з інших категорій суб’єктів права на БВПД, визначених у частині першій статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

 DSC4520

Окрім того, Україна зіштовхнулася з проблемою дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, що беруть участь в АТО, та членів їх сімей. За інформацією, розміщеною на офіційному веб-сайті Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, станом на 17 листопада 2015 року статус учасника бойових дій отримали 129 062 особи. Ще значна кількість бійців лише очікує на отримання цього статусу, а отже – не може скористатися послугами безоплатних адвокатів, що співпрацюють із системою БПД.

 DSC4556

Мирослав Лаврінок зазначив, що з метою забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які приймали участь в АТО, але поки не отримали статусу учасника бойових дій, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання» (реєстр. № 3044), внесеному 7 вересня 2015 року Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України, пропонується доповнити перелік суб´єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу такими категоріями осіб, як внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, а також громадяни, які претендують на отримання статусу учасника АТО. 4 листопада 2015 року Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя розглянуто зазначений законопроект та рекомендовано Верховній Раді України прийняти його за основу.

 DSC4535

Гія Гецадзе звернув увагу на роботу Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги, спрямовану на розширення доступу до безоплатної правової допомоги для учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб. З цією метою протягом кількох останніх місяців було відкрито мобільні консультаційні пунктів з надання правової допомоги у Черкасах, Полтаві, Вінниці та Житомирі. Такі проекти допомагають зробити безоплатну правову допомогу доступнішою та отримати її там, де це найбільш зручно – в місцях лікування та тимчасового перебування бійців та внутрішньо переміщених осіб. В подальшому мобільні консультаційні пункти правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО планується відкрити і в інших містах України.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter