назад
18.09.24

Нові виклики: відбувся тренінг для адвокатів — тренерів

У Львові 13 та 14 вересня відбувся тренінг «Кримінальний процесуальний кодекс України: застосування крізь призму європейських стандартів» для юристів системи БПД та адвокатів, які співпрацюють з системою БПД. 

«Я хочу підкреслити виняткову роботу адвокатів у системі безоплатної правничої допомоги. Навіть у мирний час це складна роль — допомагати найбільш вразливим верствам населення та вирішувати складні кримінальні справи. З 2022 року ці виклики лише зросли. Тепер ви представляєте інтереси військовополонених, захищаєте їхні права та підтримуєте жертв і свідків воєнних злочинів. Це вимагає великої стійкості та професіоналізму. У центрі всього — кримінальний процес, який повинен відповідати найвищим європейським стандартам, зокрема тим, що визначені Європейською конвенцією з прав людини та практикою ЄСПЛ», — зазначив Ерленд Фалк, Заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні.

Під час тренінгу учасники не лише розглянули практики Європейського суду з прав людини, а й обговорювали та дискутували з експертами щодо дотримання стандартів Конвенції про захист прав людини в умовах війни. 

«Можливість послухати двох суддів Верховного Суду, поставити їм запитання й отримати відповідь — це неймовірно круто. Такі тренінги допомагають адвокатам сформувати професійну навичку — розглядати кожну процесуальну дію через призму дотримання прав, передбачених Європейською конвенцією з прав людини», — коментує заступник начальника Північно-Західного управління Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Василь Ковальчук.

Додатково. Тренінг організовано проєктом Ради Європи «Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України» спільно з Координаційним центром з надання правничої допомоги.