назад

Об’єднуємо зусилля задля захисту цивільного населення Луганщини

Захист  цивільного населення в умовах воєнного стану важливий крок держави  для підтримки громадян  та  турботи про них у  такий складний час.

Задля об’єднання зусиль представників державних інституції   у такому складному процесі, днями  відбулося  перше засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення  Луганщини, до якого долучилися і представники системи БПД, а саме заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській та Луганській областях, Вікторія Гайворонська.

«Харківщина на другому місці за кількістю прийнятих ВПО і попри постійну загрозу ракетних атак та артобстрілів, безоплатна правова допомога надається, як в офісах системи, так і спеціальних консультаційних пунктах, так і в онлайн-режимі.  Фахівці системи БПД відвідують місця видачі гуманітарної допомоги, тимчасового прихистку внутрішньо переміщених осіб, приміщення органів соціального захисту та ЦНАПи. Ми намагаємось  постійно на зв’язку з у рахуванням безпекової ситуації в регіоні, надавати  громадянам  безоплатну правову допомогу, підвищувати   їх правову обізнаність як в онлайн режимі, задля безпеки працівників та громадян , так і в офлайн,  якщо дозволяють умови сьогодення» – розповідає Вікторія Гайворонська.

Якщо на початку повномасштабного вторгнення вимушені переселенці вирішували питання пошуку житла, виїзду за кордон, отримання соціальних виплат, гуманітарної допомоги тощо. Пізніше на перший план почали виходити питання стягнення аліментів, встановлення фактів, що мають юридичне значення, оплати комунальних послуг, розірвання шлюбу написання заяв до Інформбюро про зниклих безвісти, відстрочки від мобілізації, отримання компенсації сім’ям загиблих військовослужбовців та у зв’язку з отриманням поранень на війні та інші.

Перше засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації провела його голова, заступниця голови облдержадміністрації  Катерина Безгинська.

За напрямами роботи Координаційного центру створені чотири робочих групи: «Підтримка Ветеранів війни», «Впровадження всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», «Сприяння реалізації прав цивільного населення та вдосконалення законодавчої бази» й «Підтримка внутрішньо переміщених осіб за напрямами надання соціальних послуг, житлових питань, працевлаштування та професійної перепідготовки, надання благодійної та міжнародної технічної допомоги».

За словами Катерини Безгинської, аналогічні органи вже створено при трьох із чотирьох райдержадміністраціях та 22 із 26 місцевих військових адміністраціях. В інших робота буде завершена до 16 червня поточного року.

Учасники засідання розглянули план дій щодо запровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в Луганській області, а також опрацювали проєкт обласної комплексної цільової програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на період до 2025 року.

У цьому контексті керівникам військових адміністрацій області доручено забезпечити роботу мультидисциплінарних команд, а  також роботу «гарячої лінії» щодо надання психосоціальної підтримки населенню.

Про результати роботи Обласної ради з питань внутрішньо переміщених осіб, яка була створена першою в Україні, доповіла її голова Яна Любимова. Вона акцентувала, що Обласна рада ВПО, до якої входять 17 громадських об’єднань, в подальшому буде надійним партнером Координаційного центру щодо підтримки цивільного населення.

Довідково. Координаційний центр підтримки цивільного населення при Луганській облдержадміністрації створено розпорядженням голови облдержадміністрації № 109 від 02.06.2023 на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 09.05.2023 № 470 «Про координаційні центри підтримки цивільного населення».

До його складу увійшли керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, районних та міських (обласного рівня) військових адміністрацій, представники неурядових організацій, а також інших державних органів, силових відомств, комунальних установ, а такж представники системи безоплатної правової допомоги.