назад

Отримання спадщини або коли родичі забувають про родинні зв’язки

23 main new.1487852726Одними з найбільш розповсюджених питань до юриста – є питання, що стосуються спадщини. Рано чи пізно з ними стикаються більшість громадян

 До  Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась жінка, яка потребувала правової допомоги. Їй було призначено адвоката Сергія Самохвалова (Наказ №1115 від 23.06.2018, довіреність від 23.06.2018, доручення № 05-02-0588-282-07 від 23.06.2018). В апеляційному суді заявниця пояснила, що вона є племіннецею спадкодавиці,у січні 2017 року, після смерті жінки відкрилась спадщина у вигляді квартири, на яку мав право її син- спадкоємець першої черги, але він її не прийняв, тому із заявою про прийняття спадщини звернулась його дочка, яка за правом представлення хотіла отримати спадщину її бабусі.

 Онука померлої звернулась у 2017 році до суду для визнання її батька померлим. В квітні 2014 року її батько під час масових заворушень в м. Маріуполі виїхав до м. Донецьк та не повернувся до того часу. Зв’язок з батьком зник, ніяких відомостей про місце його перебування не надходило. У місці останнього проживання та реєстрації немає відомостей про його місце перебування з квітня 2014 року, тобто протягом 3 років. Крім того, були всі підстави вважати, що події, що відбуваються останні роки в місті Донецьку, загрожували його життю.

Відповідно до ст. 46 Цивільного кодексу України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку,- протягом шести місяців.

Жовтневий районний суд м. Маріуполя задовольнив заяву онуки повністю та визнав батька померлим. Однак племінницею спадкодавиці було подано апеляцію до Апеляційного суду Донецької області на рішення суду першої інстанції. Племінниця просила скасувати рішення  суду першої інстанції через те , що розгляд справи відбувався неповноважним складом суду, як це передбачено ч4. Ст. 293 ЦПК України. Рішення Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області про визнання батька померлим було скасовано.

Приватний нотаріус видала свідоцтво про право на спадщину племінниці померлої, тобто клієнтці центру, на ½ частку квартири та онуці на ½ частки квартири та недоотриманої пенсії. Рішенням Жовтневого районного суду міста Маріуполя було скасовано свідоцтво про право на спадщину ½ частки квартири, яке було видано племінниці. Не погоджуючись з рішенням районного суду, адвокат племінниці подав апеляційну скаргу до Апеляційного суду Донецької області. Згідно із ст. 1270 для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Спадкодавець померла і строк прийняття спадщини закінчився 9 червня 2017 року, а рішення суду про визнання батька позивача померлим набрало законної сили 13 червня 2017 року. За таких обставин, не було підстав для застування у спірних правовідносинах спадкової трансмісії з боку онуки. Згідно із ст. 1276 ЦК України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

Відповідно до положень статті 1261- 1265 ЦК України у першу чергу спадкування за законом мають діти спадкодавця, подружжя, батьки; у другу чергу- рідні сестри спадкодавця; і тільки у п’яту чергу – інші родичі спадкодавця. Племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батьку, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Отже, племінниці правомірно було видане свідоцтво на спадщину у вигляді ½ частку квартири, яка б належала спадкоємцю другої черги- її матері, якби вона була б живою на час смерті спадкодавця. І напроти, у онуки, яка отримала частину спадщини у зв’язку із відмовою на її користь іншого спадкоємця другої черги, немає підстав вимагати визнання її спадкоємцем першої черги, оскільки правовідносин спадкової трансмісії не відбулося.

Суд задовольнив апеляційну скаргу повністю та визнав недійсним скасування свідоцтва про право на спадщину племінниці та відмовив онуці в визнанні її спадкоємицею першої черги, по причині того, що спадкова трансмісія не відбулася.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Маріуполь, пр. Нахімова 82, тел : (0629)474-695,

Великоновосілківське бюро правової допомоги – смт. Велика Новосілка, вул. Пушкіна буд.36, тел.: (06236) 2-10-30

Волноваське бюро правової допомоги – м. Волноваха, вул. Центральна,буд.43, тел.: (06244) 4-15-50

Вугледарське бюро правової допомоги – м. Вугледар, вул. Трифонова, буд. 22, тел.: (06273) 6-40-00,

Курахівське бюро правової допомоги – м. Курахове пр.-т Соборний, буд 4, тел.: (06278) 3-15-48,

Мангушське бюро правової допомоги – смт. Мангуш, пр. Миру,буд 70, тел: (06297) 2-34-80

Нікольське бюро правової допомоги – смт. Нікльське вул. Свободи, буд. 87, тел: ( 06246) 2 -03-54,

Покровське бюро правової допомоги – м.Покровськ, вул. Європейська 49, 2 поверх, тел: (0623) 52-19-38

Селидівське бюро правової допомоги – м.Селидове, вул. Карла Маркса, буд 41 а, тел : (06237) 7-47-90

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103