назад
07.12.22

Озброюємо військовослужбовців правовими знаннями

Широкомасштабна воєнна агресія росії триває вже понад 9 місяців. У той час як захисники України боронять нашу землю від ворога, вони потребують особливої уваги з боку держави. Одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги є захист прав військовослужбовців Збройних Сил України.

Правова допомога для захисників  

Фахівці системи БПД Полтавщини та представники Полтавського зонального відділу Військової служби правопорядку активно комунікують у напрямі правопросвітницької роботи  для військовослужбовців області.

«Під час правопросвітницьких заходів ми розповідаємо про можливості системи безоплатної правової допомоги для захисників, особливості захисту своїх прав військовослужбовцями», – говорить фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

Всі військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) та члени їхніх сімей можуть отримати з будь-яких правових питань безоплатну первинну правову допомогу у вигляді правової інформації, консультації та роз’яснення з правових питань. Їм надається допомога у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру). Також вони можуть отримати допомогу в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації.

Ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України також є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та мають право на отримання таких видів правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Представники системи безоплатної правової допомоги Полтавщини Юлія Козаченко та Юрій Ночовний проводять захід для військовослужбовців спільно з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Про трудові права військових  

Для військовослужбовців Глухівщини начальник бюро правової допомоги Богдан Балицький провів захід «Основні права та трудові гарантії військовослужбовців».

Фахівець розповів про основні права та трудові гарантії військовослужбовців: право на захист від незаконного звільнення або переміщення по службі;  право на безоплатну перепідготовку і дострокове звільнення у визначених випадках, на матеріальну допомогу при звільненні, на одноразову грошову допомогу при звільненні в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожен повний рік служби у визначених випадках; право на службовий час нормальної тривалості (крім військових навчань, походів, бойових стрільб, бойового чергування, несення служби в добовому наряді тощо); право на час відпочинку; право на відпустки з оплатою вартості проїзду до місця відпустки і назад у визначеному порядку.

«З початком повномасштабного вторгнення росії, питання правового захисту військовослужбовців набуває особливого значення. Працівники бюро постійно надають безоплатні правові консультації, захищають інтереси військовослужбовців в судах та  активно проводять  активну просвітницьку роботу для цієї категорії осіб»,  – говорить Богдан Балицький.

Начальник Глухівського бюро правової допомоги Богдан Балицький проводить захід для військовослужбовців

Директор Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Сергій Брус провів інформаційну зустріч з військовослужбовцями щодо їх трудових гарантій та пільг, а також права на безоплатну правову допомогу. Також військовослужбовці отримали правові роз’яснення та консультації у сфері земельних правовідносин та питань військової служби.

Директор Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Сергій Брус проводить інформаційну зустріч з військовослужбовцями

Відеоуроки – як засіб підвищення правової обізнаності

На Криворіжжі давно великою популярністю користуються відеоуроки на телеканалі «Рудана» від юристів Криворізького місцевого центру з надання БВПД. Звісно, не могли оминути й таких тем, як «Встановлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни», «Особливості Військово-лікарської  комісії», «МСЕК: на що звертати увагу та  як оскаржити висновки у випадку незгоди». Ті ж самі питання були висвітлені й на радіо «Суспільне. Кривий Ріг», поширені серед партнерів.

«Не менш затребуваним серед військових є й унікальна підбірка в електронному вигляді, такий собі дороговказ для військовослужбовців, де зібрані відповіді на усі важливі питання цього напрямку юридичної практики,» – розповідає фахівчиня Криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталія Кожем’яка.

Фахівчиня Криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталія Кожем’яка проводить відеоуроки на телеканалі «Рудана».

Питання соціального захисту та пенсійного забезпечення

Є досить актуальної на сьогодні тема соціального забезпечення військовослужбовців.

Фахівчиня Карлівського бюро правової допомоги Сніжана Вітюгіна провела семінар на тему «Пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби» для працівників Полтавського районного сектору №3 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області та працівників 4 відділу Полтавського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Під час проведення заходу присутні обговорили порядок призначення пенсії особам, звільнених з військової служби, порядок пільгового зарахування вислуги років, порядок оскарження рішень органів Пенсійного фонду України та інше.

Фахівчиня Карлівського бюро правової допомоги Сніжана Вітюгіна проводить семінар для працівників Полтавського районного сектору №3 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області та працівників 4 відділу Полтавського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

Юристка Семенівського бюро правової допомоги Олена Зайченко провела інформаційний семінар для військовослужбовців Третього відділу Кременчуцького районного ТЦК та СП, під час якого було розглянуто соціальний захист військовослужбовців.

Про особливості адміністративної відповідальності 

На військовослужбовців покладено важливе завдання оборони держави, тому і підвищені вимоги ставляться до цієї категорії осіб.

Фахівчиня Гадяцького бюро правової допомоги Ірина Калініченко провела правопросвітницький семінар для військовослужбовців. Під час заходу юристка роз’яснила, що адміністративна відповідальність військовослужбовців – це форма юридичної відповідальності за правопорушення, яке не пов’язане з виконанням службових обов’язків військовослужбовцями та не є кримінально караним. За військові адміністративні правопорушення до військовослужбовців можуть застосовуватися такі види стягнень: попередження (зауваження); штраф; утримання на гауптвахті з метою виконання покарання заарештованих в адміністративному порядку та затриманих військовослужбовців.

Фахівчиня Гадяцького бюро правової допомоги Ірина Калініченко проводить правопросвітницький семінар для військовослужбовців

Також військовослужбовців інформуємо про актуальні питання сьогодення та новації законодавства. Так, фахівчиня Чорнобаївського бюро правової допомоги Інна Копійка провела правопросвітницький захід щодо роз’яснення статті 40 Кримінального кодексу України для трудового колективу першого відділу Золотоніського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Фахівчиня Чорнобаївського бюро правової допомоги Інна Копійка проводить правопросвітницький захід для трудового колективу першого відділу Золотоніського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

 «У  разі затримання військовослужбовця працівниками правоохоронних органів за підозрою у вчиненні злочину або адміністративного правопорушення йому буде призначено адвоката на підставі отримання центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідного повідомлення про затримання», –  говорить юрист Полтавського бюро правової допомоги № 1  Юрій Ночовний.

Затриманий військовослужбовець або його близькі родичі чи члени сім’ї можуть самостійно повідомити центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання за номером 0800 213 103. Після проведення відповідної перевірки інформації затриманому буде призначено адвоката для здійснення захисту особи.