назад

Підозрюваний, обвинувачений має право

90-105 лютого 2018 року начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук спільно з представниками Заставнівського районного сектору з питань пробації Центрально – Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, провів в приміщені Заставнівського районного центру зайнятості лекцію на тему «Підозрюваний, обвинувачений має право».

Лекцію-бесіду організували для осіб, засуджених без позбавлення волі. Завдяки цьому вони мали змогу більше дізнатись про свої права. «Підозрюваною є особа, якій у визначеному законом порядку повідомлено про підозру або особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення. Обвинуваченою (підсудною) є особа, обвинувальний акт щодо якої переданий до суду у визначеному порядку», – пояснив фахівець системи безоплатної правової допомоги Василь Данищук. – Підозрюваний і обвинувачений мають право на мовчання і право не свідчити проти себе та своєї сім’ї». Начальник Заставнівського бюро правової допомоги зауважив, що нікого не можна примусити визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення. Ці особи, на відміну від свідків, не несуть жодної відповідальності за відмову свідчити, а також за неправдиві свідчення. Відмова підозрюваного, обвинуваченого не може бути доказом вини особи у вчиненні кримінального правопорушення.

90-2

Також фахівець бюро правової допомоги наголосив: «Якщо особі формально не повідомляють про підозру, але процесуальні дії чи рішення слідчого або прокурора фактично свідчать про існування такої підозри щодо неї, такі їхні дії є незаконними і з цього моменту особа має право вимагати забезпечення реалізації всіх передбачених законом прав підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, у тому числі права на мовчання і права на захист».

90-3

Присутнім пояснили, участь захисника у кримінальному провадженні є головним фактором зменшення можливих маніпуляцій і зловживань слідчих, прокурорів і навіть суду. Захисник знає, як правильно діяти, оскаржувати відповідні рішення, дії або бездіяльність. Підозрюваний і обвинувачений на будь-якій стадії кримінального провадження має право відмовитись від захисника.

Насамкінець, фахівець системи безоплатної правової допомоги розповів про загальнонаціональний проект «Я маю право» та роздав інформаційні матеріали.

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м.Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).