назад

«Підсумки роботи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги за місяць»: прес-конференція у Запоріжжі

131 липня 2015 року в аудиторії прес-центру Запорізької обласної державної адміністрації (м.Запоріжжя, пр.Леніна, 164) відбулась прес-конференція на тему: «Підсумки роботи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної   правової допомоги за місяць».

У цьому заході взяли участь в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Дудін Тимофій Миколайович, начальник відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Кришталь Марина Едуардівна, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наливайко Павло Іванович, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Гришин Олександр Миколайович, представники засобів масової інформації міста Запоріжжя. 

Прес-конференція мала на меті підведення підсумків першого місяця діяльності  місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у  Запорізькій області.

Нагадаємо, що з 1 липня 2015 року в усіх регіонах України сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили свої двері для жителів місцевих громад. У Запорізькій області таких центрів 4: два – у місті Запоріжжі, один  –  у м.Бердянську,  і один  – у м.Мелітополі. Інформація про місцеві центри знаходиться тут. 

Прес-конференцію відкрив в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Дудін Тимофій Миколайович, який привітав учасників прес-конференції і висловив побажання щодо плідної взаємодії органів юстиції і центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо надання безоплатної допомоги громадянам міста Запоріжжя і Запорізької області.

   Начальник відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Кришталь Марина Едуардівна розповіла про роботу громадських приймальних при управліннях юстиції, основним завданням яких є розгляд звернень  і надання громадянам первинної правової  допомоги. Марина Едуардівна зауважила, що окрім районних громадських приймальних, існують віртуальні приймальні, які працюють цілодобово. Інформацію про режим роботи громадських приймальних можна отримати на сайті Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Найбільшу увагу представників засобів масової інформації привернув виступ директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Павла Івановича Наливайка, який повідомив, що вже місяць, як місцеві центри з надання безоплатної вторинної забезпечують доступ до безоплатної правової допомоги  у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, визначених ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»,  таким як:

  • малозабезпеченим (особам, чий середньомісячний сукупний дохід сім’ї нижчий суми  прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум»;
  • інвалідам, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;
  • учасникам бойових дій (у тому числі це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих);
  • дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, безпритульні діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сімї;
  • особам, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців  та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту;
  • ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

        Крім того, право на безоплатну вторинну правову допомогу, за умови подання документів, що підтверджують їх статус, мають громадяни України, які мають право на пенсії за особливі заслуги перед Україною, серед яких, зокрема:

  • особи, відзначені почесним званням України «Мати-героїня»;
  • матері, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку.

  Павло Іванович наголосив, що усім цим незахищеним категоріям осіб надаються послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних спорах БЕЗОПЛАТНО, адже це право на захист гарантоване державою.   

Крім того, директор Регіонального центру навів статистичні дані щодо діяльності місцевих центрів – із 254 звернень, які надійшли від громадян до місцевих центрів протягом липня 2015 року – 65 громадянам прийнято рішення надати безоплатну вторинну правову допомогу. Зведену таблицю статистичних даних можна переглянути тут.

На питання журналістів щодо практики роботи системи безоплатної вторинної правової допомоги,  Павло Іванович відповів що, не всі громадяни, які звертаються до центрів, потребують саме безоплатної вторинної правової допомоги, тобто адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребує надання правових консультацій та роз’яснень, які центри відповідно до покладених на них завдань не надає. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах.  Це громадські об’єднання, благодійні фонди, інші організації, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав, з якими центри наразі налагоджують мережеву співпрацю. Отже, кожний громадянин, який  звертається до центрів, буде зорієнтований  куди йому звернутись задля вирішення своїх питань по суті. 

Про адвокатів, сторону захисту і обличчя системи безоплатної правової допомоги, розповів начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олександр Миколайович Гришин. Із доповіді Гришина О.М.: «Правовий захист та представництво інтересів у судах клієнтів центрів забезпечують адвокати, які пройшли конкурс з відбору адвокатів та включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. На сьогоднішній день Регіональним центром укладено 146 контрактів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному, цивільному та адміністративному процесах. Усі адвокати –  кваліфіковані спеціалісти в усіх галузях права, які забезпечують якісне надання правової допомоги відповідно до Стандартів якості надання правової допомоги». 

Так на сьогоднішній день працює система безоплатної вторинної правової допомоги.

Посилання на відео в YouTube

 

Посилання на публікацію у газеті «Индустриальное Запорожье» від 31.07.2015

{module Foto_ZP_PK_31.07.15}