назад

Почути те, що інші бачать

SuR 181114 01З нагоди Міжнародного дня сліпих, який відзначається 13 листопада, у рамках фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, у Сумах вдбулася презентація фільму з тифлокоментарем.

Система БВПД Сумщини є партнером мандрівного кінофестивалю, тож фахівці Регіонального центру Олена Омельченко та Олексій Рибалка долучилися до заходу.

SuR 181114 02

У Сумському обласному прес-клубі зібралися люди з вадами зору, представники ГО “Ініціативи Слобожанщини”, координатори та партнери фестивалю, громадськість та ЗМІ.

На Сумщині презентація фільму з тифлокоментарем відбувається вперше. Тому сподіваємося, що люди з вадами зору матимуть змогу з нею ознайомитися”, – зазначив голова обласної організації кіноосвіти, координатор фестивалю Docudays UA у Сумській області Ілля Фоменко.

SuR 181114 03

Документальний фільм “Віддалений гавкіт собак” презентує історію життя 10-річного хлопчика Олега, який живе зі своєю бабусею у Гнутовому на Донеччині. Після початку воєнних дій на Донбасі вони залишаються в селі і спостерігають за тим, як виїжджають інші.

SuR 181114 04

Після перегляду фільму присутні активно обговорювали як сам сюжет кінострічки, так і можливість людей з вадами зору ознайомитися з ним. “Держава має дбати про вразливі групи населення. Те, що в країні вже існують такі кінопокази для людей з вадами зору – це вже певний результат. Що ж стосується вирішення правових проблем цих громадян, то система безоплатної правової допомоги стає ще ближчою – інформацію про послуги, які можуть отримати незрячі, викладено шрифтом Брайля в сеціальних буклетах, видрукованих за підтримки українсько-канадського проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”,- зазначила комунікатор Регіонального центру Олена Омельченко.

SuR 181114 05

Тож, після перегляду фільму присутні отримали буклети системи безоплатної правової допомоги, адаптовані для людей з вадами зору, а також інформацію про те, як в телефонному режимі можна отримати юридичні консультації та розяснення.

SuR 181114 06

Довідково: Тифлокоментар – додаткова звукова доріжка для людей із порушенням зору, де описується те, що відбувається у кадрі. Загалом практика забезпечення відеоконтенту спеціальним коментарем за кордоном існує вже понад 30 років, а в Україні такі проекти почали запускати лише в 2013 році.