назад
15.04.15

Полтавський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги отримав негативний висновок аудиторів за результатами роботи у 2013-2014 роках

auditЗ 25 лютого по 27 березня 2015 року в Полтавському обласному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр) був проведений позаплановий внутрішній аудит (фінансовий аудит та аудит відповідності) за період роботи з 01 січня 2013 року по 31 грудня 2014 року. За результатами проведеного аудиту були виявлені суттєві порушення та недоліки, що стало підставою для надання негативного аудиторського висновку.

 

Зокрема, виявлено масове та систематичне порушення адвокатами умов контрактів в частині незвітування перед Центром про виконання доручень на надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД). Так, станом на 1 січня 2015 року з 2 392 доручень, виданих адвокатам у 2014 році для надання БВПД особам, до яких застосовано адміністративний арешт, адміністративне затримання, які затримані за підозрою у вчиненні злочину та для проведення окремої процесуальної дії, не прозвітовано по 1223 дорученням, що складає 51,1 % від їх загальної кількості.

Даний факт створює суттєвий ризик в діяльності Центру щодо фактичного забезпечення та гарантування якісного надання БВПД за всіма виданими дорученнями. Крім того, по частині доручень, виданих Центром, БВПД могла не надаватися взагалі.

Також виявлено, що в порушення пункту 5 Порядку оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, затвердженого постановою КМУ від 18.04.2012 № 305, Центром неправомірно виплачено адвокатам з державного бюджету кошти в сумі 98,1 тис. грн. як відшкодовування витрат на пально-мастильні матеріали за дорученнями, виданими для здійснення захисту за призначенням.

Що стосується оплати послуг адвокатів, то Центром було завищено розмір винагороди та відшкодування витрат адвокатів на 12,13 тис. грн. Це стало можливим через неправомірне застосування коефіцієнтів, передбачених вищезазначеним Порядком, подвійну оплату послуг та подвійну відшкодування витрат адвокатів.

Аудит виявив порушення і у процесі організації та проведення виплат адвокатам за надані послуги БВПД. Так, Центром було порушено вимоги Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 № 758, під час укладання договору з ПАТ КБ «ПриватБанк» на «Розрахунково-касове обслуговування організації/підприємства за надані послуги адвокатам по БВПД з використанням платіжних карток».

Було виявлено і нерівномірний розподіл доручень між адвокатами, причинами якого, окрім об’єктивних факторів, були суттєві недоліки в організації процедури призначення адвокатів та відсутність механізму узагальнення, аналізу, контролю та управління процесом призначення адвокатів.

З метою оперативного реагування та забезпечення усунення виявлених недоліків та порушень, 10 квітня 2015 рокубуло видано наказ Координаційного центру № 88-аг, яким було затверджено План невідкладних заходів щодо усунення порушень та недоліків, виявлених за результатами проведеного внутрішнього аудиту діяльності Полтавського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за період з 01.01.2013 по 31.12.2014.

Зазначений План невідкладних заходів передбачає:

  • впровадження процедури врахування під час розподілу доручень між адвокатами узагальненої інформації щодо кількості раніше виданих доручень, складності справ, поточної завантаженості адвоката, рівномірності розподілу за видами доручень;
  • впровадження порядку збору та фіксування інформації про відмови адвокатів та врахування такої інформації під час розподілу доручень;
  • звернення у встановленому порядку до комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Ради адвокатів Полтавської області для оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами БВПД за дорученнями, по яким не було прозвітовано;
  • забезпечення відшкодування до Державного бюджету України 98,1 тис. грн. неправомірно виплачених адвокатам коштів на відшкодовування витрат на паливно-мастильні матеріали за дорученнями, виданими для здійснення захисту за призначенням, та 12,13 тис. грн. безпідставно нарахованих та виплачених коштів в результаті неправомірного застосування коефіцієнтів, подвійної оплати послуг та подвійного відшкодування витрат;
  • розірвання договору з ПАТ КБ «ПриватБанк».

Крім того, наказ передбачає затвердження директором Полтавського обласного центру плану впровадження таких невідкладних заходів та визначення відповідальних виконавців, про що має бути поінформований Координаційний центр, до 15 квітня 2015 року.

Одночасно наказом було звернуто увагу директора Полтавського обласного центру на незадовільну організацію роботи Центру та неприпустимість у подальшому повторення випадків систематичного невиконання трудових обов’язків.

Переглянути матеріали, які стосуються перевірки, можна тут.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+