назад

Порядок поновлення строків для прийняття спадщини

Поширеним явищем є випадки, коли спадкоємець пропускає строк для прийняття спадщини. Ця проблема може бути вирішена шляхом поновлення строків для прийняття спадщини.
Працівниками Уманського МЦ та Уманської міської державної нотаріальної контори, 12 вересня проведено консультацію для громадянина, який звернувся щодо порядку поновлення строків для прийняття спадщини.
Відповідно до статті 1220 ЦК України встановлено, що спадщина відкривається внаслідок смерті або оголошення особи померлою. В свою чергу спадкоємець має право прийняти спадщину або відмовитись від неї. Для того, щоб прийняти спадщину, особа повинна звернутись з заявою до нотаріуса.
Важливою обставиною є те, що якщо спадкоємець на момент смерті спадкодавця проживав (був зареєстрований) спільно із спадкодавцем, то така особа вважається, що прийняла спадщину фактично. Строк для прийняття спадщини визначається в 6 місяців з моменту відкриття спадщини та регулюється статтею 1270 ЦК України.
У разі, якщо особа не прийняла спадщину вчасно, то вона вважається такою, яка пропустила строк для прийняття спадщини. У даній ситуації особі потрібно звернутись з позовом до суду про поновлення строку для прийняття спадщини. Вирішуючи питання про призначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття  спадщини.
До поважних причини пропуску строку для прийняття спадщини належать: тривала хвороба, перебування спадкоємця за межами України, відбування покарання в межах позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України.
Отже, після поновлення строку для прийняття спадщини, потрібно отримати рішення суду, яке набрало законної сили та надати таке рішення  нотаріусу, в якого була заведена спадкова справа. Поновлення строку для прийняття спадщини повторно законом не передбачено.
Якщо у вас виникли питання щодо прийняття спадщини, або інші питання правового характеру,  для отримання безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України.