назад
08.11.17

Позбавлення батьківських прав – позитивна практика Вінницького бюро правової допомоги

Vinnytsya Mytko

Всі обов’язки по утриманню дитини жінка несла самостійно. Колишній чоловік не сплачував аліменти, не цікавився життям дочки та свідомо ухилявся від виконання обов’язків по вихованню дитини. Звернувшись до Вінницького бюро правової допомоги жінка просила допомогти їй скористатися крайнім заходом впливу на чоловіка – позбавити його батьківських прав.

Наказом Вінницького місцевого центру з надання БВПД №115/04 від 23.02.2017 жінці був призначений заступник начальника Вінницького бюро правової допомоги Максим Митко для складання позовної заяви та представлення її інтересів у суді.

Під час зустрічі вінничанка повідомила, що колишній чоловік не сплачує аліменти, які присуджені Вінницьким районним судом, та має по ним велику заборгованість. З донькою зовсім не спілкується та не цікавиться її життям. З початку навчання дитини в дошкільному навчальному закладі до навчання не був причетним, батьківські збори не відвідував, успіхами та поведінкою дочки не цікавився. Всі обов’язки по утриманню дитини несе вона сама. У зв’язку з тим, що колишній чоловік свідомо нехтує виконанням своїх батьківських обов’язків по вихованню їх спільної дитини, жінка вирішила звернутись до суду, щоб позбавити його батьківських прав.

В позовній заяві Максим Митко звернув увагу, що згідно ч. 1 ст.141 Сімейного кодексу України мати та батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини. Відповідно до ст. 150 Сімейного кодексу України закріплюється обов’язок батьків виховувати свою дитину. Піклуватись про її здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття освіти, готувати до самостійного життя та поважати її. Крім цього, зазначив, що згідно п. 2 ч. І ст. 164 Сімейного кодексу України мати та батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини.

Все вище зазначене, а також висновок Комісії з питань захисту прав дитини Вінницької районної державної адміністрації про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав підтверджує те, що колишній чоловік ухиляється від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини.

Під час судового розгляду відповідач заперечував проти позову та був проти, щоб його позбавили батьківських прав.

Викладені як в позовній заяві, так і в усних поясненнях під час розгляду справи аргументи довели, що позовні вимоги є обґрунтованими та були взяті до уваги судом.

Таким чином, за результатами розгляду справи у Вінницькому районному суді рішенням від 12.10.2017 позовні вимоги позивача задоволені повністю. Ознайомитися з судовим рішення можна за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/64793713.

Нагадуємо, що Вінницьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 17, конт. телефон.: (0432) 66-14-72.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106