назад

Працівники Регіонального центру з надання БВПД обговорили зміни у законодавстві

Narada 1

Про зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» йшлося під час наради, яку провела директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Марина Єлисєєва.

Керівник Регіонального центру проінформувала колег про зміни, які внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Обговорили також зміни до Положення про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Участь у заході взяли заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Олена Неділько, менеджер з якості Максим Магда, начальник відділу організації надання безоплатної правової допомоги Олена Іпатенко та головні спеціалісти відділів.

Як зазначила Марина Єлисєєва, зміни до Закону «Про безоплатну правову допомогу», які набули чинності 5 січня 2017 року, насамперед відчують внутрішньо переміщені особи та особи, які лише претендували на отримання такого статусу. Отже, близько 1 млн. 700 тис. внутрішньо переміщених осіб зможуть отримати кваліфіковану допомогу адвоката за кошти з державного бюджету.

Така ж соціальна гарантія встановлена Законом і для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій (на сьогодні їх близько 275 тис.), іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

Згідно із нововведеннями суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги не менше 10 млн. осіб: по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

Наступним питанням, яке розглянули фахівці Регіонального центру, стали зміни до Положення про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 22.12.2016 № 3752/5. Марина Єлисєєва ознайомила колег зі змінами деяких положень, насамперед це стосується підпунктів 9, 10, 12, 22 та пунктах 10, 11, 13, 14, 16 , які викладені в новій редакції.