назад

Працюємо задля забезпечення прав іноземців та осіб без громадянства

 dms 22.12.2018     Відбулась зустріч представників системи безоплатної правової допомоги, Державної міграційної служби та Нацполіції. Говорили про взаємодію між управліннями Державної міграційної служби та центрами з надання БВПД при затриманні іноземців та осіб без громадянства.

     У зустрічі взяли участь заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної втоинної правової допомоги у Хмельницькій області Олена Варфоломєєва, начальниця відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення управління Державної міграційної служби у Хмельницькій області Руслана Мартьянова, а також представник Нацполіції.

     Як відомо, українське законодавство передбачає взаємодію між управліннями Державної міграційної служби та регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема інформування центрів про випадки адміністративного затримання іноземців та осіб без громадянства.

dms 22.12.2018 1

     Вимоги та механізм повідомлення регламентує Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 1363 від 28 грудня 2011 року.

     Таким чином, сторони обговорили підсумки роботи у 2018 році та спланували спільні заходи на наступний рік, зокрема й в рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!»

     Нагадаємо також, що безоплатна первинна правова допомога надається кожній особі, тобто громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, в тому числі біженцям, які перебувають під юрисдикцією України. Крім того, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» мають право на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», з моменту подання особою заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту в Україні, до прийняття остаточного рішення за заявою, а також іноземці та особи без громадянства, затримані з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, з моменту затримання.

     У результаті зустрічі представники обох установ домовились про співпрацю задля належного виконання своїх повноважень.

*   *   *

     Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області розташований за адресою: вул. Свободи, 70, офіс 222, м. Хмельницький, 29000; тел. 0382 720-168, 720-169. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.