назад

Правничий тиждень Бюро правової допомоги Рівненського МЦ

1

Фахівці Здолбунівського, Гощанського, Корецького та Костопільського бюро правової допомоги продовжують удосконалювати свої професійні якості у наданні безоплатної правової допомоги мешканцям територіальних громад Рівненщини.

Так, у рамках виконання Меморандуму про співпрацю між державною службою зайнятості та Координаційним центром надання правової допомоги, керівник Здолбунівського бюро правової допомоги Людмила Каштан провела прийом громадян на базі Здолбунівського районного центру зайнятості. 

Відповідно до домовленостей, для працівників бюро у залі центру зайнятості виділили робоче місце №12. Окрім того, узгоджений графік прийому громадян – перший та третій вівторки кожного місяця з 10:00 до 12:00. Керівник Людмила Каштан консультувала місцевих жителів з питань отримання аліментів, соціального забезпечення учасників бойових дій, переоформлення документів щодо кола осіб, які користуються пільговим проїздом в громадському транспорті. Окрім того, фахівець надала роз’яснення щодо отримання адвоката за рахунок держави у цивільних та адміністративних справах соціально незахищеним категоріям громадян.

Тим часом керівник Гощанського бюро правової допомоги Сергій Дубич розповів на правничому семінарі для безробітних громадян районного центру зайнятості з числа учасників бойових дій та малозабезпечених про систему БПД, а також надав роз’яснення щодо понять безоплатної первинної та вторинної правової допомоги та поінформував про роботу та послуги бюро. Окрім того, Сергій Дубич узгодив із керівництвом Гощанського районного центру зайнятості роботу точки доступу до безоплатної правової допомоги у залі для проведення семінарів та обговорив графік прийому громадян – перший та третій вівторки кожного місяця.

2

Головний спеціаліст Корецького бюро правової допомоги Оксана Кречмаровська провела тематичний семінар для учнів 10-х класів Корецької загальноосвітньої школи I-III ступенів №1. Правничий захід відбувся у форматі презентації на тему «Цивільна, кримінальна, адміністративна відповідальність неповнолітніх та їх права». Фахівцеь бюро роз’яснила присутнім інформацію про основні положення Конвенції про права дитини, а також розкрила поняття цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності. Особливу увагу Оксана Кречмаровська звернула на дотримання гарантій захисту особистих прав неповнолітніх у кримінальному провадженні та обговорила разом з учнями зміст кожного із прав та їхню значимість для людини і громадянина. Під час семінару старшокласники аналізували й розв’язували правові ситуації щодо кримінальних та адміністративних правопорушень неповнолітніх, міркували над причинами скоєння злочинів, обговорювали особливості відповідальності за порушення адміністративного і кримінального законодавства.

3

Окрім того, керівником Корецького бюро правової допомоги Олена Миронець провела правовий семінар у Корецькому районному центрі зайнятості для військовослужбовців та учасників бойових дій на тему «Права та пільги, якими користуються військовослужбовці, учасники бойових дій та члени їхніх сімей». Учасниками семінару стали особи з числа військовослужбовців, учасників бойових дій, які перебувають на обліку у Корецькому районному центрі зайнятості як безробітні. Насамперед присутнім презентували діяльність бюро, роз’яснили поняття безоплатної вторинної та первинної правової допомоги, поінформовано про право на адвоката за рахунок держави для представництва інтересів у суді в разі порушення прав на пільги та гарантії соціального захисту, передбачені З.У. «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

4

Відповідно до теми семінару, Олена Миронець розповіла присутнім про соціально-правовий статус військовослужбовців та учасників бойових дій, про систему пільг для зазначеної категорії осіб, а саме про пільги на санаторно-курортне лікування, отримання безкоштовно ліків, пільги на оплату житлово-комунальних послуг, пільги на проїзд у міському та міжміському транспорті, а також про порядок реалізації зазначеними суб’єктами права на землю та житло. Після цього учасники семінару мали змогу отримати правові консультації з проблемних для них питань щорічної виплати разової грошової допомоги до 5 травня, роз’яснення порядку першочергового отримання житла, питання вигідності оформлення пільги на оплату житлово-комунальних послуг чи субсидії на дані послуги. Безробітні отримали інформаційні буклети про порядок реалізації учасниками бойових дій права на землю та житло, порядок забезпечення їх лікарськими засобами.

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44.

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, тел. (0362) 68-40-05.