назад
23.05.23

Право на справедливий судовий розгляд у справах щодо воєнних злочинів: продовжуємо серію лекцій для адвокатів

Продовжуємо серію лекцій для адвокатів щодо реалізації права на справедливий суд та компетентний захист в справах щодо воєнних злочинів. Спікери – провідні правники з міжнародного кримінального права Європи та США.

Тема наступної лекції – «Право на справедливий судовий розгляд», в якій адвокатка з Нідерландів Керолайн Бузман, детально розглядає виклики, з якими стикається адвокат-захисник під час представлення інтересів клієнта у справах щодо воєнних злочинів. А також звертає увагу на важливість справедливого судового процесу і його ролі у виявленні правди та забезпеченні справедливості.

Керолайн Бузман, має ступінь доктора, спеціалізуюся на міжнародному праві. В минулому працювала в міжнародних трибуналах – Міжнародному кримінальному трибуналі для Руанди, Міжнародному кримінальному трибуналі для колишньої Югославії, Спеціальному суді для Сьєрра-Леоне та Міжнародному кримінальному суді. Зараз вона працює старшим спеціалістом з правових питань в ООН. У цій ролі вона очолює групу з розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду, вчиненого ІДІЛ проти населення Іраку.

Попередня лекція:

«Роль адвоката в судових процесах у справах про воєнні злочини» за посиланням

Лекції підготовлені в рамках спільного проєкту Міжнародної асоціації юристів(ІВА), Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги за підтримки Асоціації правників України.

Відео створенні англійською мовою, переклад українською та створення субтитрів забезпечено за підтримки USAID Justice for All Activity.

Детальніше про проєкт розповідає Марк Елліс, експерт з міжнародного кримінального права та виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів.

Цикл навчальних заходів продовжується, найближчим часом заплановані лекції з таких питань:

  • тлумачення статті 438 Кримінального кодексу України через міжнародні стандарти та практику;
  • особливий акцент на заочному судочинстві — стаття 323 Кримінального процесуального кодексу України;
  • міжнародні стандарти прав на справедливий суд — з акцентом на права, пов’язані з захистом;
  • підстави звільнення від кримінальної відповідальності;
  • свідчення, отримані тортурами;
  • статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті;
  • питання призначення покарання.