назад

Правопросвітництво молоді спільно з параюристом

gre4ka 2

27 вересня 2017 року фахівець Центру Анастасія Гречка спільно з параюристом Ярославом Гахом провели виховний захід на тему «Дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності» для вихованців Професійно – технічного училища №4 м. Полтави.

Відповідно до ст. 24 Конституції України громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Комітет ООН з прав людини та Європейський суд з прав людини, відносить до прикладів дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності: 1) встановлення різного віку сексуальної згоди для одностатевих та різностатевих відносин; 2) заборона публічних заходів на підтримку ЛГБТ; 3) обмеження батьківських прав або відмову в усиновленні унаслідок тієї чи іншої сексуальної орієнтації.

Міжнародні документи, спрямовані на захист прав людини в сфері дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності : 1) Загальна декларація прав людини 1948 р.; 2) Міжнародний пакт про громадські та політичні права 1966 р.; 3) Статут Організації Об’єднаних Націй 1945 р.; 4) Декларація про ліквідацію дискримінації у відношенні жінок 1967 р.; 5) Конвенція про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами 1949 р.; 6) Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р.; 8) Пекінська декларація          1995 р. та інші.gre4ka1

Також Анастасія Гречка розповіла всім присутнім про загальнонаціональний просвітницький проект Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», який розширить коло громадян, що зможуть отримати інформацію про свої права та інструкції захисту цих прав. Даний проект реалізується Мін’юстом у співпраці з системою надання безоплатної правової допомоги та територіальними органами юстиції. Метою проекту є формування нової правової свідомості шляхом інформування громадян про їхні права та надання механізмів щодо їх захисту.

Додатково наголошуємо, що скористатись правом на безоплатну правову допомогу та доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України кожен громадянин може в Другому полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або за  тел.: 56-02-88 та 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).