назад

Правопросвітництво на Буковині: точки дотику заради захисту прав людини

Як ефективно співпрацювати, щоби поліпшити правову освіту громадян, а відтак – і якість та своєчасність правової допомоги? Про це і не тільки у Чернівцях на підсумковій конференції «Правопросвітницьке партнерство параюристів, організацій та громадян у територіальних громадах Чернівецької області» міркували представники влади, юристи, фахівці з надання безоплатної правової допомоги та громадські активісти.

Захід відбувся у рамках проєкту «Правова освіта громадян через діяльність параюристів у територіальних громадах Чернівецької області».

Серед широкого кола питань, учасники правопросвітництького заходу обговорили:

–        співпрацю місцевих органів влади з параюристами щодо захисту прав громадян;

–        правопросвітницьку діяльність з надання безоплатної правової допомоги;

–        правову освіту та муніципальну медіацію в контексті розвитку територіальних громад;

–        правові механізми захисту прав громадян та практичні поради параюристів;

–        правову освіту в закладах культури та освіту щодо надання правової допомоги громадянам  у Чернівецької області;

–        правові механізми захисту прав членами фермерських господарств у територіальних громадах області;

–        екстериторіальний принцип правової та інформаційної діяльності параюристів у контексті захисту прав вразливих категорій  населення.

«Правопросвітництво починається у ранньому віці з сім’ї. Тому нині пріоритетом у цьому напрямку в системі БПД є робота з наймолодшим поколінням – школярами і,  навіть, дошкільнятами. Ми намагаємося навчити дітей правової поведінки через ігри, флешмоби, унікальні лекції», – зауважив  директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

«Якщо говорити про правопросвітництво у громадах, то на сьогодні людям треба дати не лише елементарні правові знання, а передусім – уміння користуватися ними. Тому, власне, ми й співпрацюємо активно у цьому напрямку з різними інституціями», – додав фахівець з безоплатної правової допомоги.

 

Партнерами-співорганізаторами заходу виступили: Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців України», Вижницький офіс Мережі правового розвитку «Центр правової інформації та консультації» за підтримки міжнародного фонду «Відродження».