назад

Правова допомога населенню Сумщини


Життя – то випробування для кожної людини. Кожен з нас неодноразово складає тест на порядність, людяність, відповідальність. Не всі його витримують. Ця життєва історія – тому підтвердження. Подружжя мріяло про дітей. Але так уже розпорядилася доля, що їхнім мріям не судилося збутися. Порадившись, прийняли рішення усиновити діток.

Через якийсь час у будинку залунали дитячі голоси. Радість світилася в очах батька й матері. Мріяли про велику дружну родину – і ось сьогодні вони стали татом і мамою для п’ятьох дітлахів. Звичайно, виникла потреба думати не тільки про сьогоднішній день. Адже діти – це перш за все відповідальність. Відповідальність за їхнє життя, за майбутнє. Та так сталося, що через якийсь час це більше усвідомлювала мати.

Батько, який ще кілька років тому приймав рішення про створення великої родини, чомусь останнім часом усе більше відходив від проблем дітей. Не завжди його цікавили їхні проблеми та радощі. Одного вечора він повідомив про рішення їхати на заробітки до іншого міста. Рішення, на перший погляд, розумне. Але ніхто з родини навіть не підозрював про справжні наміри чоловіка. Він справді поїхав до іншого міста. Але прихопив з собою картку, на яку перераховували кошти із управління соціального захисту населення на утримання п’ятьох дітей. Мати сподівалася, що він надсилатиме гроші щомісяця на потреби сім’ї. Марно. Пройшло кілька місяців. Сім’я опинилася в досить скрутному становищі. Що робити? Відповідь жінка знайшла на сторінках газети, де повідомлялося про прийом громадян фахівцями Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Жінка завітала на прийом, розповіла свою непросту історію. Фахівці порадили їй звернутися до органу опіки, який на своєму засіданні може прийняти рішення про закриття карточки, що забрав із собою чоловік, та відкриття нової. Проблему, здавалося б, вирішено. Але виникає багато питань, на які неодмінно дасть відповідь невблаганний час. За період з 07.09 по 11.09.2015 до місцевих центрів звернулося 89 осіб, що на 53 % більше, ніж минулого тижня. Усього прийнято 96 звернень. Серед категорій питань: інші цивільні – 19, земельні – 15, сімейні – 14, житлові – 11, інші – 9, соціальні – 8, спадкові – 7, неправові, трудові – 4, адміністративні — 3, договірні та виконання судових рішень — 1. Для 9 громадян місцевими центрами Сумської області прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.