назад

Правова допомога внутрішньопереміщеним особам – це не лише про допомогу, а й про людяність та підтримку

Через повномасштабне російське вторгнення мільйони українців були змушені залишити власні домівки. В одних жити небезпечно, в інших — відсутній дах та стіни. Більшість з вимушених переселенців опинилися в орендованих квартирах, або гуртожитках. Один із таких тимчасових прихистків з початком війни відкрили у Заводській територіальній громаді Полтавської області. З метою проведення інформаційної кампанії, спрямованої на підвищення обізнаності громадян, які вимушено залишили свої домівки, фахівці Лохвицького бюро правової допомоги відвідують місце компактного проживання внутрішньо переміщених осіб в місті Заводське, та проводять правопросвітницькі заходи щодо соціальних гарантій та прав внутрішньо переміщених осіб.

На початку люди цікавилися загальними питаннями, наприклад, як стати на облік ВПО, оформити фінансову допомогу від держави чи міжнародних організації. З часом побільшало питань, які стосуються встановлення фактів народження та смерті в умовах воєнного стану, де можна відкрити спадщину та як отримати свідоцтво на спадщину.

Після проведення чергового заходу для переміщених осіб на індивідуальну консультацію звернулась пані Людмила, які приїхала до міста Заводське зі Святогірська Донецької області, де прожила усе своє життя. Жінку цікавило питання оформлення компенсації за зруйноване житло,тож фахівці бюро детально роз’яснили умови та випадки надання грошової компенсації постраждалим, житлові будинки яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією російської федерації. Після отриманої консультації пані Людмила звернулась до юристів БПД з проханням допомогти їй в пошуках рідної дочки. ”Страшно згадувати” — такими словами жителька Святогірська починає розповідати про життя в місті, навколо якого точились бої. Під час одного з обстрілів, ракета влучила в будинок і пані Людмила зрозуміла: треба їхати з міста. Вона поспіхом зібрала необхідні речі та покинула домівку. Під час переїзду жінка втратила свій мобільний телефон, в якому зберігалися контактні дані її дочки. Після даного звернення фахівці бюро правової допомоги через соціальну мережу зв’язались зі Святогірською міською військовою адміністрацією та описали ситуацію, що склалась в переселенки. Через декілька днів надійшла відповідь, що дочка пані Людмили з дітьми виїхала в місто Сватово, а також надали контакті дані дочки. Цю інформацію юристи передали жінці.

Таким чином, фахівці системи БПД, окрім наданої юридичної консультації, допомогли тимчасово переміщеній особі у вирішення конкретної життєвої ситуації. Маємо надію, що пані Людмила відновила, втрачений через війну, зв’язок зі своєю сім’єю.