назад

Правові ігри у Міжнародному дитячому центрі «Артек»

Майбутній розвиток держави цілком залежить від знань і навичок, які сьогодні отримають і будуть розвивати найменші українці. Саме нинішні школярі зовсім скоро, отримавши освіту, будуть вирішувати доленосні для України питання, ухвалювати закони та розвивати державні інституції. Отож, важливо, щоб діти розуміли, як вирішувати проблеми у правовому полі та мали уявлення про функції, обов’язки  і повноваження державних органів. Розуміючи інформаційні запити сучасної молоді, фахівці системи безоплатної правової допомоги у місті Києві  приділяють особливу увагу правопросвітницьким заходам для молоді.

Уже традиційно спеціалісти Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві та київських місцевих центрів з надання БВПД відвідали тематичну зміну у Міжнародному дитячому центрі «Артек». Цього разу фахівці зосередили свою увагу на роботі з дітьми старшої вікової групи.

Перш за все юним артеківцям розповіли про важливу роль правових інструментів у вирішенні проблем людей, акцентувавши увагу на  особливостях отримання дітьми безоплатної правової допомоги. Зокрема, присутні дізналися, що кожна дитина, у разі порушення її прав, може звернутися до центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання правової допомоги, у тому числі шляхом представлення її інтересів у суді.

Крім цього, діти дізналися про повноваження українських міністерств та запропонували створити власні, яких, на їхню думку, не вистачає нашій державі. Серед запропонованих інституцій – Міністерство рівноправ’я. Воно має гарантувати рівноправність всім незалежно від статі, раси чи певних індивідуальних особливостей людини та боротися з дискримінацією за ознакою статі та расизмом.

Відповідаючи на запитання, куди потрібно звертатися за захистом своїх прав, якщо стикаєшся з дискримінацією за статтю, директор Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Михайло Харін зазначив, що перш за все людина має звернутися до правоохоронних органів та написати заяву про порушення прав. Крім цього можна звертатися до громадських організацій, які займаються питаннями порушення гендерної рівності, до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Інша пропозиція артеківців – Міністерство охорони думок. Діти вважають, що воно повинно допомагати людям вільно висловлювати свої думки та не соромитись, якщо вони не співпадають з думками інших. А головне – міністерство має боротися з булінгом.

Отож, діти дізнались, що за булінг, внаслідок чого була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, наступає адміністративна відповідальність, що передбачає накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. У випадку, коли булінг вчиняли діти до 16 років – до відповідальності притягають батьків булерів.

Своїм незаангажованим поглядом на світ і його проблеми діти хочуть привернути увагу дорослих до важливих питань, які уже дошкуляють юним українцям.

Крім цього, юристи Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД провели для артекцівців правничу вікторину, під час якої визначали найкращих знавців права. До правого турніру долучилося 5 команд майбутніх правозахисників та правозахисниць, що змагалися у своїх знаннях з основ прав людини, повноважень різних державних органів влади та основних періодів українського державотворення.

Разом з спеціалістами Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД  діти, бажаючи привернути увагу своїх одноліток до гарантованих конституційних прав, знімали відеоролики на правову тематику для соціальної мережі «TikTok».

Отож, діти вкотре показали свою зацікавленість у нових знаннях, які допоможуть їм не просто відстоювати власні права, а й не переступати за межі чужих.