назад

Правовий “лікнеп” для старшокласників провели фахівці системи БПД на Мукачівщині

«Школа – це місце знань, добра та захисту своїх прав». Під таким гаслом 24 березня директор Мукачівського місцевого центру з надання БВПД Костянтин Молнар, головний юрист відділу БПД Віра Рега та завідувач Берегівського бюро правової допомоги Мирослава Пилипчинець провели правопросвітницький захід для учнів 9-11 класів Чинадіївської ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Основна тема заходу: «Запобігання і протидія булінгу та дискримінації за расовою ознакою».
Учні дізнались про те, що таке булінг, які його види та яка відповідальність передбачена за його вчинення. Зокрема, фахівці зазначили, що булінг карається штрафом від 850 грн або громадськими роботами від 20 годин. Якщо булінг вчинять повторно упродовж року або групою осіб, розмір покарання збільшиться до штрафу від 1700 грн або громадських роботами від 40 годин. Якщо булінг вчинить неповнолітній до 16 років, відповідатимуть його батьки. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу або громадських робіт.
Передбачена й відповідальність за приховування фактів булінгу (цькування) для керівників шкіл. Якщо керівник не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 грн або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.
Старшокласники не тільки отримали корисну правову інформацію, але й долучились до участі у практичних вправах У змодельованих юристами ситуаціях бажаючі випробували себе у ролях батьків та дітей з різних сімей, з різними правами та обов’язками. Це, безперечно, допоможе закріпити знання та усвідомити цінність кожного як особистості та важливу роль кожного у суспільстві.
Фахівці також ознайомили студентів з системою БПД, наголосивши, що основною метою її діяльності забезпечення доступу до правосуддя в Україні. Учні дізнались, що право на первинну правову допомогу має кожен, хто перебуває під юрисдикцією України, а на вторинну правову допомогу – законодавчо визначені категорії осіб. Зокрема, малозабезпечені, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, особи, які постраждали від, гендерно зумовленого, домашнього та інших видів насильства, діти та ін.
Кожен, хто потребує юридичну підтримку, може звертатись до найближчих бюро правової допомоги або зателефонувати до центру системи БПД за номером 0 800 213 103.