назад

Представникам територіальних громад Полтавщини розповіли про Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення

Вже доброю правовою  традицією є проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед представників територіальних громад  Полтавської області. Продовжуючи практику  проведення  вебінарів     у рамках  правопросвітницької акції  «Право знати» для представників органів місцевого самоврядування фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини  спільно з партнерами проводжують  роботу у напрямі підвищення їх  правової обізнаності.

Так, під час чергового вебінару представники громад області малу змогу  дізнатися про особливості правового регулювання  сімейних правовідносин.

«Не зважаючи на те, що  наша країна  перебуває в умовах воєнного стану. Проте,  життя продовжується. Люди, зустрічаються, закохуються, одружуються і в них народжуються дітки.  Деякі українці та українки, на жаль, втрачають близьких, деякі стають рідними для зовсім незнайомих людей, а деякі створюють в такий складний час нову сім’ю. І  всі ці життєві питання потребують  вирішення і фіксації саме у правовій площині»  – повідомила фахівчиня Полтавського бюро правової допомоги №2  Яна Бардакова, розпочинаючи свій виступ.

Реалізація пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»   також стала темою для обговорення  на вебінарі з  посадовими особами органів місцевого самоврядування Полтавщини.

Заступник директора  Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко поінформував представників територіальних громад    області про Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. За його словами – це пілотний проєкт, який реалізується в Україні з 2019 року. Для неповнолітнього участь у  ньому  – це шанс не стати засудженим в юному віці, виправити помилку, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних правопорушень.

 «Для участі неповнолітнього у  Програмі мають бути дотримані наступні умови:  наявність потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди; вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину; визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення; згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення»  – повідомив Ігор Клименко.

Інформування про такий проєкт є  ще одним із кроків для  розширення кола партнерів, які беруть участь у його реалізації допомагає долучити більше партнерів для її реалізації. Адже, представники територіальних громад, найближче комунікують з людьми, що там проживають і можуть інформувати про можливості застосування відновного правосуддя та залучення партнерів до програми.