назад

DSCN0689

30 червня 2015 р. в залі засідань Тернопільської обласної ради в м.Тернопіль, вул. Грушевського, 8, відбулась прес-конференція «Безоплатна правова допомога – захист індивідуальних прав», на якій презентовано новий етап у забезпеченні безоплатної правової допомоги для населення, пов’язаний із представництвом їхніх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, починаючи із 01 липня 2015 року.

Модератором конференції була Ірина Вячеславівна Хондогій, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільські області.

В конференції прийняли участь:

DSCN0757Гордєєв Юрій Володимирович, директор Тернопільського місцевого центру

Шумада Віктор Володимирович, заступник голови Тернопільської облдержадміністрації, в.о. керівника апарату

Дулеба Ігор Богданович,  керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради

Печіль Олександр Васильович, начальник управління  правового забезпечення Тернопільської міської ради

Дрозда Віктор Петрович, секретар Ради адвокатів Тернопільської області

Вовк Тетяна Василівна, в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області

Боярський Вадим Андрійович, директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації

Шевченко Володимир Павлович , регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області засоби масової інформації.

DSCN0774За інформацією Ірини Хондогій, директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області, місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки  соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

DSCN0713Відкритий у Тернополі центр знаходиться за адресою вул. Шпитальна, 7. Звернутися до центру за допомогою зможуть мешканці не лише обласного центру, а й Бережанського, Зборівського, Козівського, Підволочиського, Підгаєцького, Теребовлянського  та Тернопільського районів області , які обслуговує цей місцевий центр. Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

Віктор Володимирович Шумада, заступник голови Тернопільської облдержадміністрації, в.о. керівника апарату відмітив реальні можливості перспективи співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування з центрами надання безоплатної вторинної правової допомоги та закликав до подальшої співпраці усіх суб’єктів надання правових послуг на рівні територіальних громад.

DSCN0733Директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Юрій Гордєєв     розкрив напрямки діяльності Тернопільського місцевого центру з урахуванням потреб міста та районів, а також нові можливості для громади Тернополя та Бережанського, Зборівського, Козівського, Підволочиського, Підгаєцького, Теребовлянського  та Тернопільського районів щодо захисту своїх прав.

Володимир Шевченко, регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області, подякував за співпрацю та відзначив активну роботу Регіонального центру по захисту прав людини.

DSCN0766Ігор Дулеба,  керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради, висловив готовність органів місцевого самоврядування області до тісної співпраці з центрами по реалізації завдань, які стоять перед ними з метою забезпечення прав громадян на отримання безоплатної правової допомоги.

Учасники прес-конференції відповіли на запитання представників місцевих ЗМІ. На завершення прес-конференції директорів Регіонального та Місцевого центрів з надання БВПД запрошено на запис передач в Тернопільську обласну державну телерадіокомпанію.