назад

Презентаційні зустрічі з партнерами та представниками ЗМІ Сумщини з нагоди 10-річчя Закону України «Про безоплатну правову допомогу»

10 років тому, 2 червня 2011 року, був прийнятий Закон України «Про безоплатну правову допомогу», яким покладений початок однієї з найпрогресивніших систем правового захисту всіх без винятку громадян. З нагоди цієї дати на Сумщині відбулися презентаційні зустрічі з партнерами та представниками ЗМІ регіону, під час яких керівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги знайомили громадськість з вагомими результатами діяльності, успішними прикладами захисту прав клієнтів та реалізації соціально важливих проєктів.

Так, з нагоди річниці прийняття Закону, юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД спільно з волонтерами, які співпрацюють з центром, провели для соціальних партнерів круглий стіл на тему: «10-ліття функціонування Закону України «Про БПД: виклики та досягнення».

Під час заходу заступник директора Микола Кравченко повідомив присутнім, що Законом України «Про безоплатну правову допомогу» передбачається надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, а саме:

  • надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань;
  • надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації;
  • складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;
  • здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • забезпечення захисту особи від обвинувачення.

«Правова допомога надається у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях у повному обсязі, зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (у тому числі учасникам АТО), реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, особам, які постраждали від насильства в сім’ї. За період функціонування центру з 2015  по теперішній час  правові консультування одержали 25985 громадян», – розповів Микола Кравченко.

Юристка центру Марина Гаранжа зазначила, що громадяни мають  також можливість одержувати правові консультування юристів на офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook та за допомогою консультацій Skype (у період карантину або із віддалених громад).

Друга частина заходу складалася із презентацій успішних кейсів. Мова йшла про ті питання, які не вирішуються у досудовому порядку, де юристи центру складали процесуальні документи та представляли клієнтів у суді. Серед таких успішних справ є, зокрема, встановлення факту правовстановлюючих документів; визнання особи недієздатною та призначення опікуна; встановлення факту, що має юридичне значення; стягнення аліментів, розірвання шлюбу; позбавлення права користування житлом та інші.

Крім того, присутнім презентовано розроблені методичні матеріали Охтирського місцевого центру з надання БВПД.

«Система з надання безоплатної правової допомоги працює для того, щоб кожна людина мала можливість захистити свої права», – цими словами у свою чергу Олександр Муха, директор Конотопського місцевого центру з надання БВПД розпочав брифінг з нагоди 10 річниці підписання Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Під час спілкування із представниками ЗМІ очільник центру розповів про важливість та ефективність системи правосуддя, про види правових послуг, навів статистичні дані роботи Конотопського місцевого центру за період його існування.

«Захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот – місія всієї системи безоплатної правової допомоги. Кожна людина Україні повинна знати та вміти використовувати всі правові інструменти для вирішення своїх життєвих питань, а також мати рівний доступ до правосуддя. Тому в центрі уваги колективу нашого центру – вирішення потреб клієнтів, які звертаються до нас у максимально найкоротший термін часу та відповідно до міжнародних стандартів якості», – зазначив директор центру Олександр Муха.

А заступниця директора Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Катерина Мірошниченко на радіо “ТКС” у межах відзначення 10-річчя Закону “Про безоплатну правову допомогу» розповіла, які послуги  жителі регіону можуть отримати в центрах та бюро правової допомоги, якими є досягнення безпосередньо роботи Шосткинського місцевого центру з надання БВПД, які проєкти впроваджуються в області та на кого вони спрямовані.