назад

Про актуальні аспекти чинного законодавства говорили в Новгород-Сіверську

Внаслідок воєнної агресії російської федерації законодавство України зазнає постійних змін та доповнень адже, потрібно швидко реагувати на виникаючі проблеми. Аби громадяни мали змогу захистити свої права і свободи, працівники системи безоплатної правової допомоги приділяють значну увагу   інформуванню  населення про зміни в законодавстві на період дії воєнного стану,  основні права людини і громадянина та алгоритми їх реалізації і захисту.

 

Отже, днями, про актуальні зміни в чинному законодавстві, порядок відновлення втрачених документів та фіксацію воєнних злочинів   розповіла   учасникам відкритого простору “Знай свої права” у межах блоку “Безоплатна правова допомога” Школи активного переселенця  Наталія Довбня, завідувач сектору “Новгород-Сіверське бюро правової допомоги” відділу безоплатної правової допомоги Менського місцевого центру з надання БВПД. Захід проводився спільно з ГО “Деснянська ліга натуралістів”  з метою  вдосконалення  правової  компетентності внутрішньо переміщених осіб та активних мешканців Новгород-Сіверської громади у межах проєкту “Нова громада – друга домівка”  за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

 

Зокрема, розповідаючи про  порядок  відновлення втрачених  правовстановлюючих документів на  нерухоме майно фахівчиня бюро звернула увагу на те, що статтею 53 Закону України “Про нотаріат” встановлено – у разі втрати або зіпсування документа, посвідченого або виданого нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування, за письмовою заявою осіб, видається дублікат втраченого документа.

 

В рамках заходу Наталія Довбня пояснила, що  відповідно  до пункту 53 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України  від 25 грудня 2015 року № 1127, для державної реєстрації права власності та інших речових прав на земельну ділянку, права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва, реєстрацію яких проведено до 1 січня 2013 року відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням відповідного державного акта на право власності чи постійного користування земельною ділянкою, свідоцтва про право власності на нерухоме майно використовуються відомості з Державного земельного кадастру або Реєстру прав власності на нерухоме майно, який є архівною складовою частиною Державного реєстру прав, та паперовий носій інформації (реєстрові книги, реєстраційні справи, ведення яких здійснювали підприємства бюро технічної інвентаризації).

У разі наявності в заявника копії примірника втраченого, пошкодженого чи зіпсованого державного акта, свідоцтва про право власності на нерухоме майно подається також відповідна копія.

 

Окрім того, правчиня розповіла, що власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності, відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України.

 

«Документування воєнних злочинів» – ще одна тема, яку було розкрито під час заходу. Зокрема, розповідаючи про порядок фіксації воєнних злочинів Наталія Довбня звернула увагу присутніх на створену офісом  Генерального прокурора платформу  – warcrimes.gov.ua для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні.

 

На завершення зустрічі правчиня  поширила  серед присутніх інформаційні  буклети системи безоплатної правової допомоги – «Як фіксувати воєнні злочини».

 

Нагадуємо, що безоплатна правова допомога надається Новгород-Сіверським бюро правової допомоги за адресою: м. Новгород-Сіверський, вул. Свободи,12, тел.: (04658) 3-14-87.

 

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена,  вул. Титаренка С.,  6-А, тел.: (04644) 3-30-01.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.