назад
23.03.17

Про актуальні питання виконання рішень та застосування практики ЄСПЛ говорили у Києві

DSC 462622 березня 2017 року у столиці відбувся круглий стіл «Актуальні питання забезпечення виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини в прокурорській діяльності», організований спільно Національною академією прокуратури України, Генеральною прокуратурою України та проектом Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується за фінансового сприяння уряду Данії. Координаційний центр з надання правової допомоги на заході представила начальниця Управління забезпечення якості правової допомоги Вікторія Мітько, яка поділилася досвідом системи БПД у підвищенні кваліфікації адвокатів, які захищають клієнтів системи.

Участь у круглому столі взяли Перший заступник Генерального прокурора Дмитро Сторожук, Ректор Національної академії прокуратури України Іван Присяжнюк та Заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, які виступили до учасників заходу з вступним словом. Серед запрошених також – Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, представник системи безоплатної правової допомоги в Україні, очільниця Управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, Вікторія Мітько, а також співробітники регіональних та місцевих прокуратур, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, суддівства, Національної поліції України, громадських об’єднань, зокрема професійних організацій правників, Консультативної місії Європейського союзу та Ради Європи та науковці-правники національних навчальних закладів.

DSC 4521

Робота заходу проходила у форматі двох сесій, під час яких присутні обговорили роль прокуратури у виконанні рішень Європейського суду з прав людини в Україні та застосування Європейської конвенції з прав людини в прокурорській діяльності. Зокрема, увагу приділили таким питанням, як:

  • Системні проблеми, пов’язані з недоліками в діяльності прокуратури, визначені в рішеннях ЄСПЛ. Особливості виконання рішень ЄСПЛ, що виявили системні проблеми.
  • Справи на розгляді в ЄСПЛ і стан виконання рішень ЄСПЛ проти України: статистика та тенденції.
  • Інституційна спроможність прокуратури та процесуальна компетенція прокурора як учасників виконання рішень ЄСПЛ.
  • Підстави та порядок застосування практики ЄСПЛ у прокурорській діяльності: загальні вимоги вітчизняного законодавства та практичні проблеми.
  • Професійна підготовка прокурора з питань застосування ЄКПЛ та практики ЄСПЛ.
  • Наукове, інформаційно-аналітичне та методичне забезпечення прокурорів як складова формування компетентності.
  • Сприяння впровадженню ЄКПЛ на національному рівні: роль Ради Європи та передовий досвід.
  • Шляхи до вдосконалення впровадження ЄКПЛ у прокурорську діяльність.

DSC 4635

Під час загального обговорення, учасники круглого столу зосередилися на чинниках, що спричиняють системні порушення прав людини та проблемах, пов’язаних з виконанням рішень ЄСПЛ, на необхідності підвищення ефективності прокуратури в контексті виконання рішень ЄСПЛ та механізмах ефективної взаємодії усіх залучених сторін задля покращення стану виконання рішень ЄСПЛ.

DSC 4631

Начальниця Управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Вікторія Мітько розповіла учасникам про систему підвищення кваліфікації адвокатів в системі БПД, оскільки такий досвід підвищення професійної спроможності міг би бути корисний й у практиці підвищення кваліфікації працівників органів прокуратури. Вона нагадала присутнім, що Міністерство юстиції України та Координаційний центр з надання правової допомоги вже не перший рік плідно співпрацюють з Офісом Ради Європи в Україні, у тому числі з питань реформи кримінальної юстиції. Так, за підтримки попереднього проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що завершився у вересні 2015 року, у системі БПД була започаткована дворівнева система підвищення кваліфікації адвокатів, яка довела свою ефективність та використовується при проведенні навчання адвокатів системи. Перший рівень – тренінги для тренерів, на яких адвокати-тренери мережі обміну досвіду в системі БПД набувають нових знань і навичок, після завершення яких одночасно у всіх регіонах України тренери розпочинають проведення каскадних тренінгів для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу (другий рівень). При цьому на таких тренінгах адвокати-тренери апелюють до рішень ЄСПЛ, заохочують вивчати та використовувати їх у своїй практиці. Таким чином, за словами Вікторії Мітько, вдалося дуже успішно здійснювати каскадування набутих новин знань, охоплюючи адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу у всіх регіонах. «Ми готові більш предметно ділитися досвідом використання цього дуже ефективного інструменту поширення знань та підвищення професійної кваліфікації, у тому числі із працівниками органів прокуратури», – наголосила вона.

DSC 4856

Також Вікторія Мітько більш детально розповіла про тематику проведених тренінгів у системі БПД впродовж 2013 – 2016 рр., яка була пов’язана з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу України 2012 року.

ДОВІДКОВО:

Каскадні тренінги – навчальні заходи для адвокатів системи безоплатної правової допомоги, що проводяться одночасно у всіх регіонах адвокатами-тренерами за визначеною тематикою. Основною метою проведення каскадних тренінгів є підвищення кваліфікації адвокатів, залучених до надання безоплатної вторинної правової допомоги на постійній основі.

Нагадаємо, що у відповідності до Робочого плану Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» на 2017 рік, який нещодавно був обговорений під час засідання Керівного комітету Проекту, у поточному році адвокатів-тренерів заплановано залучити до нових каскадних тренінгів, цього разу спрямованих на вдосконалення знань та навичок працівників новоутворених бюро правової допомоги.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook      YouTube YouTube      Google Google+  тTwitter