назад

Про дотримання прав людини в умовах воєнного стану говорили в Корюківській районній військовій адміністрації під час засідання круглого столу.

12 вересня відбувся захід, в якому взяли участь представники Регіонального  центру з надання БВПД у Чернігівській області, Уповноваженого з прав людини в Чернігівській області, Управління дотримання прав людини Національної поліції України та представники громад Корюківського району, військової адміністрації, районного відділку поліції та прокуратури. Організатором  круглого столу виступив Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Начальник відділу організації надання БВПД Анатолій Леоненкоу ході виступу звернув  увагу на питання можливостей отримання безоплатної  вторинної правової допомоги в області. Розповів про зміни в системі надання допомоги затриманим особам. Система безоплатної правової допомоги продовжує функціонувати та продовжує проводити право просвітницьку роботу з населенням.

Звернув увагу й на питання захисту дітей, адже чимало українських дітей нині опинилися у складних і нетипових для свого віку життєвих ситуаціях. Діти, котрі стали потерпілими або свідками злочину, потребують особливої підтримки та допомоги. З огляду на це держава для надання правової допомоги виокремила таку категорію, як діти, які постраждали внаслідок воєнних дій. Тому на сьогодні напрацьовані алгоритми співпраці між Регіональним центром БВПД та Прокуратурою Чернігівської області.

Також, не оминули увагу й питання відновного правосуддя яке являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що така людина виправиться. Саме тут шанс надає «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.

Присутні на заході начальник військової адміністрації Іван Ващенко та голова районної ради Віктор Чернуха звернули увагу на об’єднання зусиль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів та громадськості на дотриманні прав людини в умовах воєнного стану.

Під час засідання говорили про звернення мешканців області та представників громад до громадської організації щодо надання правової допомоги постраждалому від війни населенню та внутрішньо-переміщеним особам, надання комплексних послуг уразливим категоріям населення та необхідності проведення превентивних заходів, тощо. Окремо зауважили на тих проблемах, які виникають під час переміщення населення, виїзду за кордон, в інші громади, виїзду на навчання дітей за кордон, тощо.

Також,обговорили необхідність створення, фінансування програм соціального спрямування в громадах, надання комплексних соціальних послуг населенню, координації всіх суб’єктів надання послуг та співпраці з громадськими та міжнародними організаціями.

Лариса Борисенко – представник Управління дотримання прав людини НПУ розповіла про пілотний проект «Custody Records», який один з перших запроваджений та успішно функціонує у Корюківському РВП ще з січня 2022 року. Ця система призначена для покращення стандартів захисту прав затриманих осіб шляхом запровадження обов’язкового інтерв’ю під час доставлення до органу поліції, електронної фіксації всіх дій щодо затриманого та пошуку інформації про затриманих осіб, які перебувають під контролем поліції з моменту фактичного затримання. Окрім того зазначила, що дана система направлена й на захист прав поліцейських від неправдивих звинувачень у неправомірних діях щодо затриманих, а також захисту затриманих осіб від неправомірних дій поліцейських. Custody Records з часом буде впроваджено і у інших підрозділах поліції Чернігівської області.

Під час заходу говорили й про парламентський контроль за дотриманням прав людини, який здійснюється інститутом Уповноваженого ВРУ з прав людини. Алла Лепеха, як регіональний представник, зазначила про обмежений доступ громадян до інформації під час військового стану, відсутність інформації про можливості отримання допомоги в громадах та проблеми з укриттями.

Учасники круглого столу обговорили можливості співпраці в подальшому задля забезпечення дотримання прав мешканців, можливості перенаправлення та надання їм комплексної допомоги у разі необхідності.