назад

Про консолідацію зусиль для підтримки родин безвісти зниклих говорили на Закарпатті

30 березня в Закарпатській ОВА,  відбулася зустріч директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василя Попадинця із заступником голови ОВА Петром Добромільським, регіональною координаторкою Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Властою Рейпаші, деканом юридичного факультету УжНУ Ярославом Лазуром та представником обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Мета зустрічі – консолідація та координація зусиль, спрямованих на забезпечення захисту прав і свобод осіб, зниклих безвісти, а також близьких родичів та членів сімей таких осіб.

Головуючий на зустрічі Петро Добромільський зазначив, що «доволі часто сім’ї зниклих безвісти військовослужбовців намагаються самостійно шукати рідних через соцмережі. Однак таким чином вони оприлюднюють конфіденційну інформацію, котра, потрапляючи до рук ворога чи шахраїв, може лише нашкодити. Цей спосіб не сприяє пошуку зниклих, тому держава вдосконалює механізми правової підтримки, яку можуть безоплатно отримати їхні близькі. Важливою складовою тут є інформування людей щодо того, як і де їм нададуть фахову допомогу».

«Через війну, бойові дії та примусове вивезення українців у росію, чимало людей вважаються безвісти зниклими. Їхні близькі та рідні потребують правової допомоги. Фхівці системи БПД на Закарпатті готові надавати професійні консультації, первинну та вторинну правову підтримку і родинам зниклих безвісти. Задля ефективного вирішення проблемних питань осіб безвісти зниклих та їхніх родин, між Координаційним центром з надання правової допомоги та Уповноваженим з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин укладено Меморандум про співпрацю, що передбачає і співпрацю фахівців системи БПД та регіональних координаторів», – поінформував Василь Попадинець.

Це дасть можливість об’єднати зусилля, спрямовані на забезпечення захисту прав і свобод осіб, зниклих безвісти. Зокрема, у межах співпраці розроблятимуться та розповсюджуватимуться інформаційні матеріали з питань розшуку зниклих, їхнього правового статусу, основних прав та соціальних гарантій, передбачених законодавством родинам таких осіб, проводитимуться спільні інформаційні заходи тощо. Також доцільно проводити спільні заходи та консультувати людей у  віддалених громадах, щоб люди могли отримувати якісну та професійну правову допомогу з питань, що стосуються осіб, які зникли безвісти. В області діють пункти доступу до безоплатної правової допомоги, де всі бажаючі можуть отримати фахові консультації, а за потреби та належності до законодавчо визначених категорій, отримати безоплатну вторинну правову допомогу.

Власта Рейпаші поінформувала, що Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, також координує роботу гарячої лінії, на яку можна звертатися з метою пошуку безвісти зниклих військових і цивільних осіб тел. 0800339247.

«Рідні зниклих безвісти повинні знати, куди їм слід звертатися та за яким алгоритмом діяти. Наш обов’язок – забезпечити безперешкодним доступом до безплатної правової допомоги кожного, хто її потребує. Докладаємо максимум зусиль, аби розшукати й повернути всіх зниклих додому», – резюмував заступник голови ОВА.

 

Алгоритм дій заявників у разі зникнення особи безвісти за особливих обставин можна знайти за цим посиланням ( .pdf , 3.22 Мб ).

Номер гарячої лінії Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин,  0800339247 (для дзвінків у межах України).

З-за кордону можна зателефонувати або написати в один із месенджерів за номером +380958960421.

 

Шукаєте зниклу людину і потребуєте допомоги юриста?

Звертайтеся до системи безоплатної правової допомоги.

Пояснимо, що робити та куди звертатися, щоб відшукати зниклих близьких.

Надамо контакти інституцій, які займаються пошуком зниклих безвісти та обміном військовополонених.

Проконсультуємо щодо прав, пільг та соціальних гарантій для членів сімей зниклих безвісти та полонених та алгоритму дій для їх отримання.

Допоможемо скласти:

  • звернення до державних установ, правоохоронних органів та органів військового управління;
  • документи для оскарження дій державних органів у судовому порядку (ця послуга, а також, за потреби, представництво у суді, надається категоріям громадян, що визначені у ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», уточнити право на послугу можна у контакт-центрі системи БПД за номером 0 800 213 103)

Звернутися по правову допомогою можна телефоном, онлайн або особисто прийти в місцевий центр чи бюро. Усі контакти за посиланням https://linktr.ee/legalaid.gov.ua