назад

Про особливості експлуатації транспортних засобів на іноземній реєстрації йшлося під час «круглого столу» в Закарпатській ОДА

transport 2    У п’ятницю, 2 лютого, в Закарпатській ОДА відбулося засідання у форматі круглого столу на тему «Особливості експлуатації транспортних засобів на іноземній реєстрації». До участі в заході, організованому Головним територіальним управлінням юстиції у Закарпатській області, долучилися представники юридичного факультету ДВНЗ «УжНУ», Закарпатської митниці ДФВ, Апеляційного суду Закарпатської області, облдержадміністрації, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, Ужгородського місцевого центру з надання БВПД, адвокатів та громадськості.

    Обговорення цієї важливої для закарпатців теми відбулося у відповідь на лист-звернення представника ГО «Народний правозахист» Романа Цендри. Як зазначив Р.Цендра, зважаючи на величезну кількість мешканців Закарпаття, які користуються автотранспортом на іноземних номерах, урегулювання проблем, з якими вони стикаються, вкрай важливе. Адже їхнє невдоволення існуючими правилами «пересічки», правил розмитнення, штрафних санкцій за прострочку може призвести до соціального напруження та загрожувати національній безпеці.

transport 3
    Представники Закарпатської митниці кажуть, що проблема дійсно є, зокрема, величезна кількість «пересічників» фактично блокує нормальну роботу пунктів пропуску, окрім того до власників авто на іноземних номерах у випадку прострочки перетину кордону застосовуються штрафні санкції тощо. Проте вирішення цих проблем можливе тільки із законодавчими змінами до Митного та Податкового кодексів та інших відповідних законів.

transport 1
    Адвокати, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги на Закарпатті, розповіли про власну практику захисту власників «іноземних» автівок від непомірно високих штрафів.
    Своє бачення вирішення проблеми висловили всі учасники засідання, зійшовшись у думці про необхідність інформування громадян, які перетинають кордон, про правові наслідки придбання автомобіля за кордоном, та врегулюванні цієї проблеми на законодавчому рівні.