назад

Про особливості соціального захисту вразливих категорій населення розповідали працівники системи БПД Сумщини

SuR 190225 01Турбота про найбільш незахищених верств населення вважається показником стабільності та цивілізованості країни. У нашій державі створено систему безоплатної правової допомоги, що ефективно захищає права всіх вразливих громадян.Упродовж минулого тижня фахівці системи БПД Сумщини провели ряд правопросвітницьких заходів, під час яких акцентували увагу на правовому захисті та підтримці тих осіб, які найбільше цього потребують.

Так, Конотопський місцевий центр з надання БВПД тісно співпрацює в межах підписаного меморандуму із Територіальними центрами обслуговування одиноких непрацездатних громадян. Черговий комплексний виїзд фахівців центру здійснено до Попівської сільської ради та Попівського відділення територіального центру Конотопського району, де відбувся прийом жителів села. Представники центруроз’яснювали людям з правової точки зору питання соціального захисту, отримання пільг та субсидій. Питання регулювання сімейних відносин, отримання спадщини, оформлення землі також цікавили присутніх.

SuR 190225 03Прийому громадян передував правопросвітницький захід на тему «Як звичайному пенсіонеру оплатити комунальні рахунки: правовий аспект?». Олександр Муха, директор Конотопського МЦ, розповів про нові правила та механізми отримання субсидій, поділився шляхами вирішення складних ситуацій перепрописки громадян, які втратили право користування житловою площею. SuR 190225 02Оксана Козіна, начальник відділу правопросвітництва, відповіла на численні запитання щодо дій споживачів газу відносно платіжок з донарахуваннями відповідно до коефіцієнтів приведення обсягів газу до стандартних умов. Фахівчиня роз’яснила позицію НКРЕКП як регулятора енергетичного ринку, яка заборонила операторам ГРМ проводити донарахування в платіжки за природний газ. Відстоювати свої права потрібно подаючи скарги від всіх споживачів. Зразок скарги та адреси можна знайти за посиланням:

https://docs.google.com/…/1DhN0u6DaUy2rlCy7dIWW7xiuU3U…/edit

Також головний спеціалістБуринського бюро правової допомогиАліна Тюндер провела прийом громадян у мобільному пункті, який знаходиться на території управління праці та соціального захисту населення Буринської райдержадміністрації.Фахівець надала відвідувачам консультації та ознайомила з роботоюбюро та центру.

SuR 190225 04Питання працевлаштування соціально вразливих категорій населення – одна із актуальних проблем державного регулювання зайнятості в Україні. Тому з метою якісного підбору вакансій для них та вдосконалення роботи щодо взаємодії з соціальними партнерами в цьому напрямку діяльності ведеться активна соціальна політика та співпраця із центрами зайнятості території обслуговування Конотопського МЦ. Так, в приміщенні будинку Недригайлівського районного центру зайнятості головним спеціалістом Недригайлівського бюро правової допомоги проведено семінар для безробітних на тему: «Техніка пошуку підходящої роботи в рамках трудового законодавства України». Семінар проводився з метою формування в безробітних впевненості, що завдяки власній наполегливості, завзятості при допомозі відповідних спеціалістів з певної галузі можна знайти достойну роботу, підвищити рівень своєї кваліфікації і навіть повністю змінити життя

Долучилися до тематичного тижня «Соціальний захист вразливих верств населення» й працівники Шосткинського місцевого центру з надання БВПД. Зокрема, на базі Глухівської загальноосвітньої школи №1 для учнів 9-го класу головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів правопросвітницький захід на тему: «Особливості соціального захисту дітей».

SuR 190225 05В Україні особи з інвалідністю відносяться до категорії осіб, які потребують додаткових гарантій і підтримки від держави. Особливо це стосується дітей. Головний спеціаліст Ямпільського бюро правової допомоги Альбіна Полтора провела семінар для осіб з інвалідністю на базі Ямпільського районного центру комплексної реабілітації.

«Соціально незахищені громадяни (люди, котрі мають дохід менше прожиткового мінімуму, особи з інвалідністю, учасники бойових дій, в тому числі АТО, діти-сироти тощо) одночасно мають доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання документів необхідних для захисту прав особи в суді», – зазначила юрист.

SuR 190225 06

За ініціативою Середино-Будського бюро правової допомоги на базі управлінні соціального захисту населення Середино-Будської районної державної адміністрації відбувся правопросвітницький захід на тему «Соціальні гарантії, передбачені законодавством України для осіб, які мають статус учасника операції об’єднаних сил». Під час роботи обговорювались найбільш болючі питання, з якими стикаються учасники ООС. Це і пільги, гарантовані державою; медичне обслуговування; виплати одноразової грошової допомоги у зв’язку з ушкодженням здоров’я, загибеллю; пільгове навчання учасників ООС та їхніх дітей; харчування дітей учасників ООС в школах та дошкільних навчальних закладах; виділення земельних ділянок.

SuR 190225 07

Про соціальні гарантії людей похилого віку інформували юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД. Громадяни похилого віку користуються всіма соціально-економічними і особистими правами і свободами, закріпленими Конституцією України. Саме про соціальні гарантії, які передбачаються чинним законодавством України, йшлося під час правопросвітницького інформування людей похилого віку в Охтирському міському територіальному центрі соціального обслуговування громадян.

SuR 190225 08 SuR 190225 09

Юристка Охтирського МЦ Марина Лапоног розповіла про заборону дискримінації літніх людей в галузі праці, охорони здоров’я, соціального забезпечення, користування житлом та в інших сферах. «Посадові особи, які порушують ці гарантії, притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством. Громадяни похилого віку мають право на працю нарівні з іншими громадянами, яке додатково гарантується державними програмами зайнятості населення. Забороняється відмова у прийнятті на роботу і звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з мотивів досягнення пенсійного віку»,розповіла Марина Лапоног. Присутні довідалися і про своє право на матеріальне забезпечення згідно з чинним законодавством, тобто це гарантується виплатою пенсій, соціальної допомоги у грошовому та натуральному вигляді, наданням соціальних послуг. Також учасникам заходу нагадали перелік документів, що необхідно брати з собою на виборчу дільницю у межах інформаційної кампанії «Я маю право голосу».

Про види та умови призначення державної допомоги сім’ям з дітьми говорив юрист Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов на черговому засіданні комісії з питань захисту прав дитини. Він наголосив, що відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» призначаються такі види державної допомоги:

– допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;

– допомога при народженні дитини;

– допомога при усиновленні дитини;

– допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

– допомога на дітей одиноким матерям;

– допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність.

Крім того, на порядку денному були розглянути питання щодо ситуації в сім’ях, що перебувають у складних життєвих обставинах, питання щодо здійснення соціального супроводу сімей, доцільність позбавлення батьківських прав відносно малолітніх, затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.
Цього ж дня юристом Лебединського бюро правової допомоги Євгенією Логвіненко проведено семінарське заняття в Лебединській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості. Присутнім повідомлено, хто має право на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та порядок її оформлення. «Малозабезпечена сім’я – сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім’ї, які постійно проживають на території України», – роз’яснила правниця.

SuR 190225 10 SuR 190225 11

Юристом Лебединського бюро правової допомоги Сергієм Івановим також проведено захід у Лебединському районному відділі з питань пробації серед осіб, які перебувають у них на обліку, щодо основних заходів здійснення захисту вразливих верств населення. Сергій Іванов перелічив, кого відносять до соціально-вразливих категорій населення, потребуючих першочергової допомоги з боку держави. «Пенсіонери, інваліди, сім’ї з дітьми, діти-сиріти, молодь, безробітні, постраждалі від Чорнобильської аварії, малозабезпечене населення, маргіналізовані версти населення (бездомні, залежні від алкоголю, наркотиків, правопорушники) та інші», – повідомив він.
SuR 190225 12Крім того, присутні довідалися, що соціальний захист вразливих верств населення здійснюється шляхом таких форм та заходів:

– виплати пенсій за віком, з інвалідності, в разі втрати годувальника, за вислугу років, за особливі заслуги перед Україною, соціальних пенсій;

– виплати державних допомог (трудові допомоги, соціальні допомоги, допомога тим, хто доглядає психічно хворих; допомоги при малозабезпеченості);

– виплати адресної соціальної допомоги (житлово-комунальні субсидії; адресна допомога малозабезпеченим сім’ям);

– соціальне обслуговування непрацездатних (стаціонарне обслуговування, обслуговування на дому тощо);
– надання пільг ветеранам війни, інвалідам, особам, які мають особливі заслуги перед Україною тощо.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.