назад
19.11.14

Про подальший професійний діалог з метою забезпечення якості БПД домовились в Чернігові

01 118 листопада у Чернігові відбувся регіональний круглий стіл на тему «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги». 

Участь в обговоренні питань порядку денного взяли 24 учасники, серед яких: регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха, суддя кримінальної палати Апеляційного суду Чернігівської області Олександр Сердюк, в.о. начальника слідчого управління УМВС України в Чернігівській області Андрій Гронь, заступник начальника Головного управління юстиції в Чернігівській області Володимир Бобруйко, заступник прокурора м. Чернігова Андрій Шекера, заступник військового прокурора Чернігівського гарнізону Роман Мрочко, програмний директор Української фундації правової допомоги Антоніна Бондаренко,

представники Управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області, керівники слідчого відділу управління УМВС України в Чернігівській області, представники прокуратури, Ради адвокатів та КДКА регіону, Чернігівського центру БВПД, а також адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. На заході були присутні представники обласних ЗМІ.

 

Директор Чернігівського центру БВПД Ірина Протченко означила коло питань до обговорення та наголосила на важливості вироблення спільної позиції щодо забезпечення якості безоплатної правової допомоги зусиллями усіх суб’єктів у сфері правосуддя. Заступник начальника відділу забезпечення якості правової допомоги Чернігівського центру БВПД Олеся Пирковська презентувала програму «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги. Результати перших кроків», в ході якої ознайомила учасників круглого столу зі Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, результатами їх впровадження протягом останніх місяців, основними напрямками роботи менеджерів з якості у 2014 році, пілотними інструментами моніторингу якості надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Учасники круглого столу обговорили питання якості безоплатної правової допомоги та реалізації права громадян на таку допомогу; співпраці з судами і правоохоронними органами, органами адвокатського самоврядування у регіоні; правових підстав застосування до підозрюваної особи міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою; доступу до клієнтів безоплатної правової допомоги в місцях обмеження волі; провадження досудового розслідування стосовно осіб, які вчинили злочин під час відбуття покарання тощо. Не залишено поза увагою питання практики надання правової допомоги у інших країнах світу та перспектив розвитку системи БВПД. Також учасники обговорили останні законодавчі зміни, що стосуються надання безоплатної правової допомоги та окреслили перспективи подальшої співпраці.

За результатами заходу та «визнаючи важливість подальшого удосконалення механізмів взаємодії суб’єктів надання безоплатної вторинної правової допомоги, враховуючи необхідність забезпечення належної якості допомоги як запоруки довіри громадян до правової допомоги, гарантованої державою, беручи до уваги досвід, отриманий протягом часу функціонування системи» учасниками круглого столу було ухвалено рекомендації щодо подальшого спільного професійного діалогу та співпраці з метою забезпечення якості БПД.

Круглий стіл організовано Координаційним центром у співпраці із Чернігівським центром БВПД, Міжнародним фондом «Відродження», Американською асоціацією юристів «Ініціатива з верховенства права» та Українською фундацією правової допомоги.

Мета проведення круглих столів за визначеною тематикою у всіх регіонах – обговорення актуальних питань, які стосуються реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу; загальнонаціональної практики забезпечення якості надання БВПД та результатів відповідної роботи регіональних центрів БВПД, що тривала впродовж червня – жовтня нинішнього року; а відтак, у перспективі – забезпечення якості та доступності такої допомоги усім, хто її потребує, зокрема, через співпрацю з органами адвокатського самоврядування, правоохоронними органами, суддівським корпусом.

Переглянути програму та список учасників.

Переглянути сюжет про круглий стіл в ефірі Чернігівської ОДТРК.

01 2
 
01 3
 
01 4
 
01 5
 
01 6
Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах: