назад

Про поглиблення співпраці між адвокатурою та Херсонським центром БВПД домовились у рамках круглого столу

roundtable
12 березня 2015 р. в приміщенні Ради адвокатів Херсонської області (м. Херсон, вул. Гагаріна, 4а) відбувся круглий стіл, у ході якого учасники обговорили актуальні питання діяльності адвокатури та системи безоплатної вторинної правової допомоги, наявні проблеми та перспективи взаємодії.

У роботі столу взяли участь представники Херсонського обласного центру з надання БВПД, Ради адвокатів Херсонської області,  КДКА Херсонської області та Всеукраїнської громадської організації “Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу”. Зі списком учасників, що взяли участь у заході, та його порядком денним можна ознайомитися за цим посиланням.

У рамках дискусії учасники обговорили низку актуальних питань, зокрема:

  • які вимоги до професійної етики адвокатів постають у зв’язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії)?
  • яке співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу? які можливості для вільного вибору захисника у випадку надання безоплатної вторинної правової допомоги?
  • як запобігти залученню до кримінальних проваджень «міліцейських адвокатів» слідчими?
  • як удосконалити порядок та умови проведення конкурсу адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги?
  • якими повинні бути умови укладення контрактів між адвокатами та центрами з надання безоплатної правової допомоги?
  • яка практика роботи комісій з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги?
  • скільки і які саме скарги надходять на адвокатів у зв’язку з наданням ними безоплатної вторинної правової допомоги? що слід у зв’язку з цим слід врахувати у своїй роботі центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги?
  • як забезпечити прозорість при розподілі справ між адвокатами з метою підвищення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та запобігання корупції?
  • якими повинні бути стандарти якості надання безоплатної правової допомоги в цивільних і адміністративних справах?
  • як Ради адвокатів регіонів можуть використовувати модель і ресурси каскадних тренінгів системи безоплатної правової допомоги для підвищення кваліфікації адвокатів?
  • чи доцільно й надалі приховувати прізвища адвокатів у рішеннях Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів України і регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатів? Як це узгоджується з публічно-правовою природою інституту адвокатури та необхідністю підвищення етичних стандартів адвокатської діяльності?
  • як забезпечити спільними зусиллями рад адвокатів регіонів та центрів з надання безоплатної правової допомоги подальшого виділення робочих приміщень для адвокатів, насамперед, у судах першої інстанції?

Учасники круглого столу констатували, що стан взаємовідносин між Радою адвокатів Херсонської області та Херсонським обласним центром з надання БВПД перебуває на високому рівні. Будь-які проблеми та протиріччя відсутні взагалі. Якщо вони існують в деяких інших регіонах, то це не означає, що негативна ситуація має глобальний характер. Для того, щоб визначити загальний стан справ, доцільно провести відповідний моніторинг у кожному регіоні.

Учасники круглого столу погодились, що підпорядкування системи БВПД органам адвокатського самоврядування є недоцільним та таким, що може зруйнувати її взагалі. Більше того, неприпустимо виділяти бюджетні кошті небюджетній організації. Система БВПД, погодились учасники, працює на високому рівні, постійно вдосконалюється, а будь-які втручання, реорганізації тощо призведуть лише до регресу.

Стан якості БВПД у Херсонській області головою Ради адвокатів регіону Інною МОКІНОЮ та головою КДКА  Херсонської  області Катериною БЕРЕЩЕНКО визнано високим. Зокрема, на їх погляд, про це свідчить той факт, що серед скарг, направлених до дисциплінарної палати, жодної дисциплінарної справи відносно адвоката системи БВПД не порушувалося. Також відзначено, що останнім часом до системи долучаються професійні та порядні адвокати.

Голова Херсонського відділення ГО “Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу” Володимир БОНДАР запропонував активізувати виявлення «міліцейських» адвокатів, а також непрофесіоналів, які своїми діями шкодять інтересам клієнта. У разі надходження інформації про таких адвокатів, на його думку, її необхідно ретельно перевіряти, спілкуватися з клієнтами, а у разі підтвердження матеріали передавати до дисциплінарної комісії.

Велика увага приділялась питанню якісного відбору адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу. Учасники дійшли згоди, що основний акцент має робитись не на тестуванні, а на співбесіді з адвокатом. Детально має вивчатись мотивація. Директор Херсонського обласного центру з надання БПВД Марина ЄЛИСЄЄВА зазначила, що потребує скасування такий критерій відбору, як досвід роботи, оскільки молоді адвокати досить часто віддаються справі більш серйозно, вони активніше працюють і завжди готові навчатись та підвищувати свій рівень.