назад

Про роль права у суспільстві говорили зі старшокласниками столичної гімназії біотехнологій

Учні гімназії біотехнологій №177 дізналися про своє конституційне право на безоплатну правничу допомогу та обговорили з фахівцями київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги ключову роль права у суспільстві.

Перш за все директор Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД Сергій Бреус зазначив, що саме знання своїх основоположних прав допомагає громадянам їх успішно відстоювати, чи навіть не допускати їх порушення.

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Ростислав Поспєєв наголосив, що кожна дитина, у разі порушення її прав, може звернутися до центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання належної правничої допомоги, у тому числі шляхом представлення її інтересів у суді. Також він розповів про реалізацію соціально важливих проектів, серед яких «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що застосовується у кримінальних провадженнях, порушених по факту вчинення неповнолітньою особою кримінального проступку або нетяжкого злочину.

Працюючи з дітьми, для нас важливо проводити саме профілактичну роботу, роз’яснювати молодому поколінню їхні права і, що не менш важливо, їх обов’язки, щоб не допустити вчинення правопорушень.  Розповідаючи про відновне правосуддя, завжди наголошую, що це не правосуддя, яке націлене на звільнення дитини від відповідальності. Для дитини, яка скоїла правопорушення важлива саме її ресоціалізація, – Ростислав Поспєєв.

Щоб закріпити почуту інформацію та показати свої знання з правознавства старшокласники взяли участь у правничій вікторині, під час якої відповідали на запитання, що стосувалися базових прав людини, історії розвитку правничих думок, основ конституційного ладу України та визначних етапів національного державотворення.

Всі, хто змагався у вікторині, продемонстрували свої ґрунтовні знання, доводячи свою першість, а перемогу у правничому турнірі, з незначним відривом балів, здобув Сергій Бугайов.