назад

Про що дізналися учасники загальноміського екоквесту “Наше покоління” від фахівців Сарненського МЦ?

Як захистити свої права? Куди звертатися для цього? Як екологічні права  пов’язанні із обов’язками? Яка відповідальність передбачена за вчинення екологічних правопорушень? Відповіді на ці та не тільки питання дізналися учасники загальноміського екоквесту “Наше покоління” від фахівців Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Юристи центру, як партнери проведення заходу, підготували учасникам квесту  пізнавальні завдання, які  чекали на кожну команду на їхній локації “Еколого-правовій галявині”. До початку проходження учасники мали можливість прослухати міні-лекцію на тему: “Екологічні права та обов’язки громадян України» фахівця центру Аліни Харченко.

Далі представники команд  поглиблювали свої знання про різні види правопорушень, а точніше –  відгадували, яке саме порушення зображено на картинці.

Зустрічалися правопорушення різного ступеня тяжкості із різних розділів Кримінального кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення, такі, як:

  • самовільне спалювання листя;
  • незаконна порубка та перевезення лісу;
  • забруднення атмосферного повітря;
  • забруднення навколишнього середовища,
  • порушення правил охорони вод та інші.

А ще на “Еколого – правовій галявині”  учасники квесту мали відгадати назви  тварин та рослин, занесених у Червону книгу України. Приємно відмітити, що  представники команд швидко та легко проходили усі завдання фахівців центру.

Загалом, захід  проводився протягом 3 днів у різних локаціях міста. Його мета – привернення уваги до збереження чистоти довкілля, ведення здорового, активного способу життя та відпочинку. Участь у екоквесті взяли понад 60 учнів міських шкіл та училищ, котрим виповнилось 14 років.

Під час квесту проводилися різноманітні міні-акції, майстер-класи, дискусії, дебати, естафета на велосипедах, перегляд тематичного фільму, висадження дерев у міському парку «Залізничник» .

На завершення триденного дійства відбулося урочисте вручення сертифікатів, а директор центру – Юлія Міхнова – нагородила команди заохочувальними призами. Головна натхненниця  заходу — учениця 11 класу ЗНЗ № 4  Аміна Мельник отримала від Юлії Міхнової ще й подяку за плідну співпрацю, партнерство, ініціативність, креативність, активну громадську позицію по захисту екологічних прав громадян.

         “ Захист довкілля і захист прав громадян — спорідненні справи. Хто, як не ми захистимо тих, хто того найбільше потребує!”, – звернулася до учасників квесту директор Сарненського МЦ Юлія Міхнова.

Що ж до  першості за результатами проходження квесту, перемогу здобула команда «Краплини», другою стала команда «Палкі серця», а третьою – «Пелюстки щастя». Команди «Силачі», «Смайлики» та «Романтичні троянди» посіли четверте, п’яте та шосте місце відповідно.

Додатково треба зазначити, що учасники екоквесту реалізовували проект ГО “Молоді Агенти Змін” за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.