назад

Про те, як захистити право працівника на оплату праці говорили в Кропивницькому

Як захистити трудові права працівників говорили з трудовим колективом Інгульської шахти Державного підприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”, де з травня 2022 року працівникам не виплачують заробітну плату.

Протягом зустрічі директор Кропивницького місцевого центру з надання БВПД Станіслав Березніченко роз’яснив присутнім порядок стягнення заборгованості по заробітній платі під час воєнного стану. Так, у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина. Водночас роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

«Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства», –  зазначив директор місцевого центру.

Враховуючи ситуацію, що склалася на підприємстві, зокрема те що в досудовому порядку врегулювати питання про стягнення нарахованої, але невиплаченої суми заробітної плати працівникам шахти з роботодавцем врегулювати не вдалося, працівникам було рекомендовано звернутися до суду.

 

Детальніше про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові заробітної плати читайте за посиланням

https://bit.ly/3ScMlon