назад

Про запобігання торгівлі людьми, протидію насильству та ґендерну рівність говорили в Херсоні

Як відомо, Україна є однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Шукати кращої долі за кордоном людину змушує не тільки скрутне матеріальне становище. Поштовхом для виїзду з країни може бути й страх за власне життя через насильство в родині або насильство за ознакою статі. Тому держава все більше уваги приділяє запобіганню таких явищ, як торгівля людьми, домашнє насильство, ґендерно зумовлене насильство, булінг або мобінг.

Відтак, директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва взяла участь у робочій зустрічі, яка відбулась у Херсонській обласній держадміністрації і зібрала спеціалістів соціальних служб, представників місцевого самоврядування, поліції та громадських активістів.

Говорили про впровадження національних механізмів у сфері  запобігання торгівлі людьми, протидії домашньому насильству та введення принципів гендерної рівності.

Як зазначили організатори, у цьому році на Херсонщині буде створено п´ять мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства. Мета їх діяльності – надання допомоги, зокрема соціальних послуг з консультування, кризового та екстреного втручання, соціальної профілактики відповідно до потреб постраждалих.

Необхідно додати, що мобільна бригада – це спеціалізована служба підтримки людей, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Основними її завданнями є реагування та надання соціально-психологічної допомоги постраждалим, зокрема, шляхом кризового та екстреного втручання; інформування щодо медичних, соціальних, психологічних, правових послуг, які люди можуть отримати для подолання наслідків насильства, та щодо діяльності інших спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. Послуги мобільної бригади безкоштовні.

Варто зазначити, що домашнє насильство є одною з найгостріших соціальних проблем, від якої страждають як жінки, так і чоловіки. Найбільш вразливими є жінки та діти. У групі підвищеного ризику потрапляння у ситуацію насильства знаходяться особи з інвалідністю, люди похилого віку, внутрішньо переміщені особи, жінки з сільської місцевості. Щороку майже 2 млн. українок потерпають від домашнього насильства – це кожна четверта сім’я в Україні.

Що робити у разі насильства?

Одразу викликати поліцію: 102

Звернутися на гарячу лінію: 116-123 (цілодобово та безкоштовно в межах України).
Якщо Ви стали свідком насильства стосовно дитини – негайно повідомте про це службу у справах дітей за безкоштовним телефоном: 0-800-50-40-77 або (0552) 26-42-34 (Херсонська область).

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0-800-500-335.