назад

Проблеми доступу до публічної інформації в умовах воєнного стану обговорили на Хмельниччині

Після запровадження воєнного стану суспільство в Україні стикнулося з низкою обмежень, зокрема й у сфері доступу до публічної інформації. Закриті реєстри та відмова деяких органів влади і місцевого самоврядування надавати відповіді на інформаційні запити ускладнили життя і звичайним громадянам, і журналістам та громадським активістам, робота яких пов’язана із отриманням відомостей з відкритих джерел.

Водночас правозахисники фіксували випадки, коли доступ до інформації обмежували необґрунтовано. Про такі випадки та способи їм протидіяти та уникнути їх говорили учасники онлайн-зустрічі «Доступ до публічної інформації в умовах воєнного стану», організованої спільно Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області та громадською організацією «Жіночий Антикорупційний Рух».

Спікери:

  • фахівчиня Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва;
  • представник громадської організації «Платформа прав людини», адвокат Євген Воробйов;
    виконавча директорка громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси», медіаюристка Людмила Панкратова;
  • фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, адвокатка Руслана Матущак.

Як зазначила заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна, у питанні доступу до публічної інформації чітке розуміння правил важливе і для юристів, які працюють в системі безоплатної правової допомоги.

«До нас часто звертаються запитувачі з проханням проконсультувати, чи мають вони право отримати ту чи іншу інформацію, а у випадку порушення інформаційних прав потребують нашої допомоги у їх відстоюванні», – зауважила юристка.

За словами голови громадської організації «Жіночий Антикорупційний Рух» Альони Берези, виклики, з якими доводиться стикатися громадянам у сфері доступу до публічної інформації, сьогодні, порівняно з мирним часом, подвоїлися, тож важливо розпочати діалог з експертами про те, як запобігати та протидіяти таким ситуаціям.

Фахівчиня Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва пояснила, яким чином здійснюється контроль Омбудсмена в сфері захисту інформаційних прав. Вона наголосила, що саме уповноважені особи Секретаріату Омбудсмена, а також представники Уповноваженого ВРУ з прав людини мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення за статтею про порушення права на доступ до інформації.

Про рішення судів Хмельниччини у справах про порушення інформаційних прав громадян розповіла фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, адвокатка Руслана Матущак.