назад

Продовжуємо боронити країну на правовому фронті

 

Питання правового захисту військовослужбовців в умовах воєнного  стану набуває особливого змісту. У той час, коли захисники боронять нашу державу, кордони та наше мирне життя, юристи системи БПД  захищають та захищають їх у правовому полі,   адже самі захисники та їх родини зараз саме як ніколи  потребують підтримки держави.  Тому наразі одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги є захист прав військовослужбовців Збройних Сил України.

Фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини продовжують цикл інформаційно-роз’яснювальної роботу з військовослужбовцями області. Так, днями представники системи безоплатної  вторинної правової допомоги Полтавської області  провели     годину правового інформування для військовослужбовців «Правовий захист військовослужбовців в Україні».

Начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко поінформувала про структуру системи безоплатної правової допомоги області, розповіла  про послуги, які можуть отримати громадяни завітавши до бюро правової допомоги.

“Кожен військовослужбовець може безкоштовно отримати консультації та роз’яснення з будь-яких правових питань, допомогу в підготовці документів для отримання соціальних пільг і гарантій. Ветерани війни, члени сімей загиблих захисників України можуть також безоплатно скористатися послугами юриста або адвоката для представництва в судах. Затриманим військовослужбовцям буде призначений адвокат для захисту.” – резюмувала Юлія Козаченко.

За її словами лише з початку роботу до місцевих центрів та бюро правової допомоги Полтавщини звернулося  1310  осіб з числа  військовослужбовців, ветеранів війни та учасників АТО за отриманням первинної правової допомоги у вигляді правових консультацій та правової інформації.

Правову допомогу у вигляді складання документів процесуального характеру та захист їх отримали 671  захисник. Таку допомогу надавали юристи бюро правової допомоги та  адвокати, які співпрацюють із системою БПД.

Фахівець Полтавського бюро №1 Юрій Ночовний поінформував присутніх про питання, які найчастіше хвилюють захисників та як вони вирішуються на практиці завдяки системі безоплатної правової допомоги.

 «Військовослужбовці  звертаються за консультаціями щодо прав та обов’язків військовослужбовців, можливості переведення військовослужбовця до іншої частини, пільг для військовослужбовців та учасників бойових дій, особливості притягнення до відповідальності військовослужбовців, отримання земельних ділянок, виплат до 5 травня». – додав він.

Інформування військовослужбовців   також відбулося за участю представника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Владислава Носенка, який розповів присутнім про правовий механізм захисту прав завдяки Інституту Уповноваженого  Верховної Ради України  за прав людини.

По завершенні заходу учасники зустрічі мали змогу отримати консультацію від фахівців системи безоплатної правової допомоги.  такі заходи  є ефективний засобом комунікації  із захисниками, інформування про їх права та надання їм насамперед первинної правової допомоги. Учасники зустрічі також отримали роздаткові матеріали на правову тематику від системи БПД.