назад
24.02.20

Публічна презентація роботи системи безоплатної правової допомоги на Тернопільщині

У Тернополі відбулася публічна презентація роботи системи БПД в регіоні, присвячена питанням ролі системи безоплатної правової допомоги, обговоренню тенденцій її розвитку та кращих практик діяльності. Журналісти, громадські активісти, юристи та всі бажаючі змогли дізнатись про досвід надання безоплатної правової допомоги, правопросвітницьку роботу та інші аспекти діяльності системи.

Протягом 2019 року на Тернопільщині безоплатну правову допомогу отримали понад 23000 людей, з яких 4350 отримали вторинну правову допомогу, тобто повний супровід справи у суді зі сторони адвоката чи юриста системи.

Клієнти системи представили свої реальні історії, у яких змогли захистити порушені права завдяки підтримці адвокатів та юристів системи безоплатної правової допомоги.

«Найкраще про нас говорять реальні життєві історії людей, котрі вирішили свою проблему разом з системою безоплатної правової допомоги. Але не завжди слід чекати проблему – ми працюємо на випередження. Багато займаємось правопросвітництвом і переконуємо людей, що краще проконсультуватись з фахівцем перед тим, як вчиняти правочин»

– говорить директор Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій.

Найбільше до центрів правової допомоги Тернопільщини клієнти звертаються з питань, що регулюються сімейним правом, таких звернень понад 18 відсотків. Багато звернень стосуються сфери спадкового, житлового та права соціального забезпечення.

Щодо того, хто переважно звертається, то понад 70 відсотків клієнтів – це особи, чий середньомісячний сукупний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму. До слова, на сьогодні це 4204 гривні для працездатних осіб та 3276 для осіб, що втратили працездатність.