назад
19.09.16

Питання захисту та відновлення порушення прав учасників АТО обговорили у Конотопі

IMG 0919116 вересня у місті Конотоп відбувся міжрегіональний круглий стіл на тему «Права учасників АТО. Самоорганізація для їх захисту та відновлення порушених прав», участь у якому взяла начальник управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук.

Захід організовано громадською організацією «Громадське бюро «Правозахист» у партнерстві з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та громадською організацією «Спілка учасників АТО Сумської області» у рамках проекту «Знай! Вимагай! Навчай! Мережа параюристів з питань захисту прав учасників АТО та членів їх сімей» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

IMG 09161

Учасники міжрегіонального заходу – директори регіональних та місцевих центрів Чернігівської, Полтавської, Київської, Сумської областей, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

Основним завданням зустрічі було напрацювання пропозицій щодо створення стратегії з недопущення порушення прав учасників АТО та членів їх родин, особливо через самоорганізацію всіх зацікавлених сторін, в першу чергу самих бійців, в питанні захисту та відновленні порушених прав.

На заході були представлені практики роботи центрів з надання БВПД щодо забезпечення учасників АТО безоплатною правовою допомогою. Зокрема, практики надання такої допомоги бійцям як безпосередньо у центрах, так й у рамках виїзних пунктів консультування на базі медичних закладів, де проходять реабілітацію бійці, тощо. Особливої уваги заслуговує досвід «польових робіт», наприклад, на базі волонтерського пункту «Київ-вокзал «Південний», де створено та працює пункт юридичн ої консультації. Це дозволило познайомити чимало учасників АТО з безоплатною правовою допомогою в одному з найбільших залізничних пунктів України.

Під час модерованої дискусії учасники обговорили різні аспекти практичної діяльності з питань захисту прав учасників АТО – необхідність розширення кола правових послуг та, зокрема, внесення змін до чинного законодавства про безоплатну правову допомогу в частині надання правових послуг учасникам АТО ще до отримання ними такого статусу, співпрацю з різними інституціями та організаціями задля вирішення питань захисту прав як учасників АТО, так і їх сімей.

Учасники круглого столу говорили й про те, що нерідко учасники АТО не мають довіри до держави, тому не поспішають звертатися за допомогою. По-друге, доволі часто вони просто ігнорують можливість захистити свої права. Не поодинокі випадки, коли до системи безоплатної правової допомоги звертаються родичі воїнів, а не вони самі.

IMG 09201

У той же час, коли учасники АТО звертаються за безоплатною правовою допомогою, то доволі часто приходять не одні, а в компанії побратимів. Тож надання якісної допомоги, на думку учасників заходу, основа у подоланні такої недовіри.

«Надання безоплатної правової допомоги – у першу чергу, це надання якісної консультації, після отримання якої людина щонайменше повинна бути добре поінформована про механізм своїх наступних дій. Вона має містити вичерпні відповіді на всі порушені питання, а також запропоновані фахівцем шляхи їх вирішення. Крок за кроком держава та громадські організації намагаються об’єднати зусилля у цьому напрямі. Адже ми розуміємо, що одна чи п’ять організацій окремо не можуть вирішити такої кількості проблемних питань, які виникають в учасників АТО», – каже Олена Сінчук.

IMG 09281

За її словами, проблема забезпечення ефективних механізмів правового захисту лежить у площинах:

1. Правового інформування. Адже без знання своїх прав людина не може їх належним чином захищати, особливо у складній ситуації військової служби.

2. Правова свідомість. Сам військовослужбовець має розуміти, що у випадку порушення його прав він повинен писати відповідний рапорт. Не можна залишати проблему у колі рідних чи колег, натомість слід озвучувати її письмово, офіційно, домагатися відповіді, та звертатися за допомогою до юристів.

За результатами круглого столу розроблено рекомендації, які можна буде доопрацювати та використовувати в роботі як центрів, так й громадських організацій, які опікуються допомогою учасникам АТО.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook        YouTube YouTube        Google Google+  тTwitter