назад

Реалізація плану правопросвітницької діяльності у с. Кривець Маньківського району.

12 квітня 2019 року у с. Кривець Маньківського району , з метою реалізації плану правопросвітницької діяльності, працівниками відділу «Маньківське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД на чолі з Миронюк І.М. проведено низку тематичних заходів.

Зокрема, кампанія «Я маю право голосу» довела до відома громадськості інформацію про права виборців, порушення, які можуть вчинятися під час голосування, куди необхідно звертатись у разі порушень на виборчій дільниці та кримінальну відповідальність за порушення законодавства про вибори.

Було наголошено, що на виборчій дільниці у день виборів, при собі виборець повинен мати один з документів, а саме: паспорт громадянина України, або військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби), або тимчасове посвідчення громадянина України.

Громадяни ж, які тимчасово змінили місце голосування та отримали відповідне посвідчення, мають змогу перевірити себе у списку виборців на виборчій дільниці, яку визначено місцем голосування у посвідченні або в режимі он-лайн в особистому кабінеті виборця на веб-сайті Державного реєстру виборців.

У випадку виявлення порушення виборець має повідомити про це голову відповідної виборчої комісії, офіційних спостерігачів та співробітників поліції.

Зверталась особлива увага на кримінальну відповідальність за злочини проти виборчих прав і свобод громадянина.

Кожен бажаючий зміг ознайомитися з інформаційними плакатами «Дорожня карта виборця» та «Вибори без порушень», які було розміщено у приміщенні виборчої дільниці в рамках заходу.

В межах співпраці з Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маньківського району згідно Меморандуму про спільну діяльність, за ініціативи начальника Територіального центру Золотухіної Ю.І., сільського голови с. Кривець Слюсаренка В.В. та залучення в.о. начальника Маньківського відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Партицької І.В., надавалась адресна правова допомога жителю с. Кривець Маньківського району – особі з обмеженими фізичними можливостями.

Питання стосувалось видачі паспорта громадянина України. Оскільки, на даний час громадянин має при собі лише один документ, який посвідчує його особу – військовий квиток.

Надано роз’яснення щодо порядку витребування від іншої держави (Грузії) документів про народження особи, встановлений Конвенцією про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та взято зі слів особи інформацію, яка необхідна для оформлення та направлення відповідного запиту до іншої держави.

Разом з тим, надавалась інформація про те, що в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО !», який діє відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 року № 638-р «Про реалізацію право просвітницького проекту «Я маю право!» у 2017-2019 роках» Міністерством юстиції України розпочато всеукраїнську правопросвітницьку кампанію «Відповідальне батьківство».

Так, до відома співробітників органу місцевого самоврядування доведено інформацію про податкову знижку на розвиток дитини, хто може бути муніципальною нянею, про розмір стягуваних аліментів на утримання неповнолітніх дітей, тощо.

Коло вищезгаданих заходів завершила акція «Вуличне інформування» жителів с. Кривець, під час якої громадян ознайомлено з роботою Маньківського бюро правової допомоги, графіком роботи, переліком послуг, які можна отримати в бюро.

Щодо кращого сприйняття та засвоєння проголошеної інформації усім бажаючим на згадку було роздано серію буклетів на тему: «Бюро правової допомоги: Ваш юридичний провідник», «Я маю право!», «Я маю право голосу!», «Відповідальне батьківство» та інформаційне видання «Юстиція відкрита для людей».